Κέρδη στις αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Κέρδη στις αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eυφορία επικράτησε χθες μεταξύ των συναλλασσομένων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, οι οποίες ευνοήθηκαν από τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα ορισμένων ομίλων, αλλά και από την αισιοδοξία που έφερε η μερική άρση των περιορισμών σε κάποιες χώρες. Στη δε Ευρώπη, οι επενδυτές αγνόησαν την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Γερμανίας, βάσει της οποίας ζητεί από την κεντρική τράπεζα της χώρας να σταματήσει να αγοράζει ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εάν η τελευταία δεν δύναται να το αιτιολογήσει μέσα σε διάστημα τριών μηνών.

Λίγο πριν από το κλείσιμο χθες, στην αμερικανική αγορά οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 είχαν μια άνοδο της τάξεως του 1,55% και 1,86%, αντιστοίχως, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 2,15%.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 1,66%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με 2,51%, ο CAC στο χρηματιστήριο του Παρισιού με 2,40%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο με 2,06% και ο IBEX στη Μαδρίτη με 1,11%. Οπως επισήμαναν αναλυτές, η δικαστική απόφαση δεν αφορά το επείγον πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οπότε αυτή τη στιγμή δεν συνιστά σοβαρό ζήτημα.

Ο κλάδος των τραπεζών, εντούτοις, σημείωσε απώλειες χθες, διότι είναι εκτεθειμένος στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, ενώ ο κλάδος των πετρελαϊκών είχε άνοδο. Η τιμή της μετοχής της γαλλικής Total ενισχύθηκε κατά 7,9%, διότι δήλωσε πως θα διαθέσει μέρισμα, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι τα κέρδη πρώτου τριμήνου μειώθηκαν δραστικά.

Ανοδο είχε και η ισπανική Repsol, της oποίας τα κέρδη υπερέβησαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Πάντως, η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου επηρέασε δυσμενώς το ευρώ προς το δολάριο, το οποίο υποχώρησε στα επίπεδα ναδίρ έξι ημερών στο 1,0826 δολάριο, παρουσιάζοντας και τη μεγαλύτερη ημερήσια κάμψη σε διάστημα ενός μηνός και πλέον. Τα ιταλικά CDS πενταετούς διάρκειας εμφάνισαν άνοδο 13 μονάδων βάσης στις 235 μ.β., ενώ πλήγμα δέχθηκαν και τίτλοι άλλων χωρών της περιφέρειας.

Η διαφορά ανάμεσα στην απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών διευρύνθηκε από τις 8 στις 145 μονάδες βάσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή