Δανεισμός-ρεκόρ για τις ΗΠΑ, άνω των 3 τρισ. το β΄ τρίμηνο

Δανεισμός-ρεκόρ για τις ΗΠΑ, άνω των 3 τρισ. το β΄ τρίμηνο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ιλιγγιώδες ποσό των τριών τρισ. δολαρίων πρόκειται να εκτιναχθεί ο δανεισμός των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο του έτους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα πακέτα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. Στο μεταξύ, το Κογκρέσο εξετάζει τη δυνατότητα νέου γύρου επιταγών για τα αμερικανικά νοικοκυριά.

Ο δανεισμός των τριών τρισ. δολαρίων είναι υπερπενταπλάσιος του προηγούμενου ρεκόρ δανεισμού της αμερικανικής κυβέρνησης, και το οποίο έχει καταγραφεί εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Ενδεικτικό του μεγέθους των δαπανών που απαιτούνται για τη στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, είναι ότι στο σύνολο του περασμένου έτους ο δανεισμός της υπερδύναμης δεν υπερέβη το ποσό του 1,28 τρισ. δολαρίων. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, άλλωστε, η κυβέρνηση Τραμπ δανείστηκε 500 εκατ. δολάρια, ενώ θα δανειστεί 677 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο.

Οπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει δαπάνες ύψους περίπου τριών τρισ. δολαρίων, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι επιταγές που στέλνονται στους Αμερικανούς. Παράλληλα, όμως, περιλαμβάνει δαπάνες για τη χρηματοδότηση του τομέα Υγείας της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ηδη τα τελευταία πακέτα δαπανών εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν περίπου το 14% της αμερικανικής οικονομίας. Η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε παράλληλα να παρατείνει μέχρι τον Ιούνιο την προθεσμία για τις πληρωμές των φόρων πέραν της 14ης Απριλίου. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνονται τα έσοδα της κυβέρνησης εξωθώντας το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε περαιτέρω δανεισμό.

Ετσι, εκτιμάται πως ο συνολικός δανεισμός της αμερικανικής κυβέρνησης θα υπερβεί φέτος κατά τουλάχιστον τρία τρισ. δολάρια την προηγούμενη πρόβλεψή της. Στο μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες οι Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου εξετάζουν για πρώτη φορά το αίτημα των Δημοκρατικών για δεύτερο γύρο επιταγών ύψους 1.200 δολαρίων που έχουν αποστείλει οι φορολογικές αρχές των ΗΠΑ στα αμερικανικά νοικοκυριά. Από τις σχετικές δημοσκοπήσεις προκύπτει πως οι Αμερικανοί έχουν ήδη δαπανήσει το ποσό των επιταγών που έλαβαν και θα χρειαστούν άμεσα νέα στήριξη. Οι Ρεπουμπλικανοί παραμένουν, όμως, επιφυλακτικοί και επαναλαμβάνουν το πάγιο επιχείρημά τους ότι μια περαιτέρω αύξηση των δαπανών θα οδηγήσει σε αστρονομικά ύψη το χρέος της υπερδύναμης.

Συνολικά αυτή τη στιγμή το χρέος του αμερικανικού κράτους ανέρχεται σε 25 τρισ. δολάρια. Σαφώς, πριν από την πανδημία του κορωνοϊού και τα μέτρα στήριξης της οικονομίας το χρέος των ΗΠΑ είχε αρχίσει να αναρριχάται σε επίπεδα που πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν επικίνδυνα για  τις προοπτικές μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. Τον περασμένο μήνα, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προέβλεψε πως το δημοσιονομικό έλλειμμα θα εκτιναχθεί φέτος στα 33,7 τρισ. δολάρια, ενώ το χρέος της χώρας θα υπερβεί το 100% του αμερικανικού ΑΕΠ.

30 εκατ. νέοι άνεργοι

Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι θα προτιμούσε να ήταν σε καλύτερη κατάσταση τα δημόσια οικονομικά των ΗΠΑ πριν από την πανδημία. Προσέθεσε, όμως, ότι τώρα είναι αναγκαίες οι εκτεταμένες δαπάνες καθώς η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τις θέσεις εργασίας τους περισσότεροι από 30 εκατ. Αμερικανοί. Φάνηκε, άλλωστε, να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων, όταν τόνισε πως «ίσως θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια η οικονομία από όλους μας αν θέλουμε να είναι στιβαρή η ανάκαμψη». Σημειωτέον ότι στο πλαίσιο των μέτρων τόνωσης της οικονομίας η Federal Reserve αγόρασε τις τελευταίες εβδομάδες ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου ύψους ενός τρισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή