Προτεραιότητα η ενίσχυση της πράσινης οικονομίας

Προτεραιότητα η ενίσχυση της πράσινης οικονομίας

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άμεση εφαρμογή πράσινων πολιτικών ανάκαμψης για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης της πανδημίας έχει πολύ περισσότερα οφέλη από την εφαρμογή συμβατικών πολιτικών, όπως προκύπτει από μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Σε αυτήν συμμετείχαν κρατικοί αξιωματούχοι, στελέχη διεθνών οργανισμών, πανεπιστημιακοί και διοικητές κεντρικών τραπεζών από 53 χώρες, όπως αναφέρει ο Guardian. Τα πορίσματά της συμπεριλαμβάνονται σε έκθεση που συνυπογράφουν μεταξύ άλλων ο νομπελίστας οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς, o καθηγητής Οικονομικών του Περιβάλλοντος Κάμερον Χέμπορν και ο οικονομολόγος με ειδίκευση στο κλίμα, λόρδος Νίκολας Στερν, επισημαίνοντας ότι τα πακέτα μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα βοηθήσουν στο να σταθεί και πάλι στα πόδια της η παγκόσμια οικονομία και να καλυφθούν οι στόχοι για τη συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για να εφαρμοστούν οι συνεπαγόμενες αναγκαίες αλλαγές – το σύνολο των κρατικών παρεμβάσεων για την πανδημία ξεπερνάει τα 7 τρισ. δολάρια. «Εχουμε στα χέρια μας πολύ μεγάλα πακέτα μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας», υπογράμμισε ο κ. Χέμπορν. «Και αυτά επαρκούν για να μην ανέλθει η θερμοκρασία του πλανήτη περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τον στόχο του Παρισιού. Εάν οι ιθύνοντες συνειδητοποιήσουν πως μπορούν να λύσουν δύο προβλήματα, το κλίμα και την ασθένεια, λαμβάνοντας μία φορά μέτρα, τότε υπάρχει πιθανότητα να το κάνουν».  

Η χρηματοδότηση έργων που συντείνουν στη μείωση των εκπομπών ρύπων και στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, θα αποφέρουν πολύ περισσότερους καρπούς και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα από ό,τι ένα συμβατικό πρόγραμμα δαπανών. Τα σχετικά κατέδειξε η έρευνα της Οξφόρδης, στο πλαίσιο της οποίας καταγράφηκαν περισσότερες από 700 πολιτικές αναθέρμανσης της οικονομίας, ενώ έγινε και σύγκριση με αντίστοιχες πρωτοβουλίες την περίοδο της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Περισσότεροι από 230 ειδικοί, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων από υπουργεία Οικονομικών και κεντρικές τράπεζες 53 χωρών, έδωσαν απαντήσεις σε σχετικό ερωτηματολόγιο με θέμα τα δυνητικά κλιματικά οφέλη και τα δημοσιονομικά μέτρα ανάκαμψης. Οι συμμετέχοντες κατέταξαν τις διαφορετικές οικονομικές πολιτικές με κριτήριο το πόσο άμεσα εφαρμόζονται, ποια είναι τα ανταποδοτικά οφέλη για κάθε 1 δολάριο δαπάνης, πόσο καιρό θα υπάρχουν αποδόσεις και πόσο θα συμβάλουν στην ελάττωση των ρύπων. Υψηλά στην κατάταξη βρέθηκαν τα έργα υποδομών και η έρευνα για την καθαρή ενέργεια, η προετοιμασία για φυσικές καταστροφές και οι μηδενικών ρύπων μεταφορές.

Ο λόρδος Στερν προειδοποίησε τη Βρετανία, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και άλλες χώρες, ότι η στήριξη νέων θέσεων εργασίας σε βαρέως ρυπογόνους κλάδους είναι κοντόφθαλμη. «Οι θέσεις εργασίας του παρελθόντος είναι επισφαλείς» τόνισε, εν κατακλείδι. «Η δημιουργία απασχόλησης για το μέλλον απαιτεί τη σωστή χρηματοδότηση στο σωστό μέρος, με το σωστό τίμημα και στη σωστή κλίμακα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή