Αυστηρότεροι κανόνες κατά του ξεπλύματος χρήματος από Κομισιόν

Αυστηρότεροι κανόνες κατά του ξεπλύματος χρήματος από Κομισιόν

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το σχέδιο δράσης, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει έως τις 29 Ιουλίου, βασίζεται σε έξι πυλώνες:

• Αποτελεσματική εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων της Ε.Ε., με ειδική αναφορά στις νέες εξουσίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) στον τομέα αυτό.

• Αναβάθμιση των κανόνων της Ε.Ε., με περιορισμό των αποκλινουσών ερμηνειών τους από ορισμένα κράτη-μέλη (η Επιτροπή θα προτείνει γι’ αυτό τον σκοπό, το πρώτο τρίμηνο του 2021, ένα πιο εναρμονισμένο σύνολο κανόνων).

• Σύσταση κάποιας μορφής εποπτικής αρχής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για το ξέπλυμα χρήματος.

• Θέσπιση μηχανισμού συντονισμού και στήριξης για τις μονάδες χρηματοοικονομικών πληροφοριών (financial intelligence units) των κρατών-μελών.

• Επιβολή, σε επίπεδο Ε.Ε., των διατάξεων του ποινικού δικαίου και ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα σε αστυνομικές και δικαστικές αρχές.

• Ενίσχυση του παγκόσμιου ρόλου της Ε.Ε., ειδικά μέσω της συμμετοχής της στην ομάδα χρηματοοικονομικής δράσης (Financial Action Task Force ή FATF).

Παράλληλα με το σχέδιο δράσης, η Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα τη νέα μεθοδολογία για τη διαχείριση των σχέσεων με τρίτες χώρες που παρουσιάζουν «στρατηγικές ανεπάρκειες» στον τομέα αυτό και τον επικαιροποιημένο κατάλογο με τις χώρες αυτές. Η ευρωπαϊκή λίστα ταυτίζεται σχεδόν πλήρως με αυτήν της FATF, με την εξαίρεση της Αλβανίας. Οπως εξηγεί αρμόδια Ευρωπαία αξιωματούχος δικαιολογώντας την εξαίρεση, «ως υποψήφια για ένταξη, υπάρχουν άλλα μέτρα άμβλυνσης που μπορούν να ληφθούν σχετικά με την Αλβανία».

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε σχετικά στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου: «Δεν θα πρέπει να υπάρχουν αδύναμοι κρίκοι στους κανόνες μας ούτε στην εφαρμογή τους. Εχουμε δεσμευθεί να υλοποιήσουμε όλες αυτές τις δράσεις, γρήγορα και με συνέπεια, μέσα στους επόμενους 12 μήνες».

Ο κ. Ντομπρόβσκις παραδέχθηκε ότι η αντίδραση της ΕΑΤ στο σκάνδαλο της Danske Bank ήταν «απογοητευτική» και ότι αν είναι να αναλάβει ενισχυμένο ρόλο στην εποπτεία του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, θα πρέπει να υπάρξουν «μεταρρυθμίσεις στη διακυβέρνηση» της Αρχής. Σχετικά με τη θέσπιση κοινού επόπτη, ο Λετονός εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν παραδέχθηκε ότι υπάρχει «πολύ περιορισμένη όρεξη μεταξύ των κρατών-μελών» για μεταβίβαση εθνικών αρμοδιοτήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή