Συρρίκνωση των άμεσων ξένων επενδύσεων έως και 40% το 2020

Συρρίκνωση των άμεσων ξένων επενδύσεων έως και 40% το 2020

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και υπό το πιο αισιόδοξο σενάριο σχετικά με την πορεία της πανδημίας, οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε ολόκληρο τον κόσμο πρόκειται να συρρικνωθούν σχεδόν κατά ένα τρίτο μέχρι το τέλος του έτους, επιβαρύνοντας κατά κύριο λόγο τις αναδυόμενες οικονομίες, σύμφωνα με σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ. Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα βρεθούν στο επίκεντρο των εκροών, διότι καίριοι τομείς της οικονομίας τους, όπως τα βασικά διατροφικά αγαθά και η μεταποίηση, έχουν πληγεί σε τεράστιο βαθμό από την πανδημία του κορωνοϊού.

Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, που έχουν επιβληθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού, έχουν αναστείλει την ολοκλήρωση ενός μεγάλου όγκου επιχειρηματικών συμφωνιών, εμποδίζοντας κατ’ αυτόν τoν τρόπο τις εισροές ξένων επενδύσεων. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις παγκοσμίως διοχετεύουν πρωτοφανή ποσά στην οικονομία, προκειμένου να αντισταθμίσουν την αιφνίδια διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας. Ωστόσο, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να φανούν τα αποτελέσματα των μέτρων, τόσο στην καθημερινή ζωή, όσο και στην οικονομία. Συνεπώς, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, η επιτυχία της κάθε χώρας στην καταστολή της μετάδοσης και στην επανεκκίνηση της οικονομίας ενδέχεται να καθορίσει την ανάκαμψη των άμεσων ξένων επενδύσεων μέχρι το τέλος του 2020.

Εξάλλου, όπως έχουν διδάξει και προηγούμενες κρίσεις, η ανάκαμψη των οικονομιών και ιδίως των αναδυόμενων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων. Ο ΟΟΣΑ θεωρεί καθοριστικό τον ρόλο των άμεσων ξένων επενδύσεων στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, όχι μόνον επειδή οι θεμελιώδεις τομείς των οικονομιών τους έχουν πληγεί έντονα από την πανδημία, αλλά επίσης διότι δεν έχουν ευρεία πρόσβαση σε άλλες πηγές ξένης χρηματοδότησης. Συνεπώς, ελλείψει άμεσων ξένων επενδύσεων και δεδομένου του πλήγματος σε καίριους κλάδους της οικονομίας, οι οποίοι δηλαδή συνεισφέρουν περισσότερο στο ΑΕΠ, ο ΟΟΣΑ καταλήγει ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα δεχθούν τα ισχυρότερα πλήγματα από την κρίση του κορωνοϊού τουλάχιστον για το 2020.

Το πιο αισιόδοξο σενάριο κατά τον ΟΟΣΑ είναι η ευόδωση των περιοριστικών μέτρων και η εύρεση θεραπείας για τα συμπτώματα του ιού εντός δύο ή τριών μηνών. Σε αυτή την περίπτωση, προβλέπει πως η οικονομική δραστηριότητα θα έχει επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα μέχρι το τέλος του 2021. Παράλληλα θα κινηθούν και οι άμεσες ξένες επενδύσεις, καθώς όσες επιχειρηματικές συμφωνίες διακόπηκαν λόγω κορωνοϊού θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Στο χειρότερο σενάριο, βέβαια, τα περιοριστικά μέτρα δεν θα καταφέρουν να σταματήσουν τη μετάδοση του ιού και ως αποτέλεσμα θα παραμείνουν σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, εμποδίζοντας επ’ αόριστον τις άμεσες ξένες επενδύσεις και την ολοκλήρωση επιχειρηματικών συμφωνιών. Συνολικά υπό το σενάριο αυτό, οι εισροές κεφαλαίων θα μειωθούν κατά 40% το 2020 και θα παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο μέχρι και το τέλος του επόμενου έτους, οπότε η εύρεση εμβολίου θα μπορούσε να δώσει μία νέα ώθηση στην αγορά.

Μακροπρόθεσμα, η πανδημία ενδέχεται να προκαλέσει τάσεις φυγής σε ορισμένες διεθνείς επιχειρήσεις, που θα θελήσουν να μικρύνουν ή να επαναπατρίσουν τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ακόμη και πριν από την επέλαση του ιού, οι άμεσες ξένες επενδύσεις παγκοσμίως βρίσκονταν στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας και επιπλέον το εταιρικό χρέος είχε ήδη εκτοξευθεί. Συνεπώς, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, η πανδημία θα μπορούσε να αποτελεί μόνον έναν από τους πολλούς λόγους για τους οποίους μειώνονται οι άμεσες ξένες επενδύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή