Νέος τηλεπικοινωνιακός κολοσσός στη Βρετανία εν μέσω πανδημίας

Νέος τηλεπικοινωνιακός κολοσσός στη Βρετανία εν μέσω πανδημίας

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας νέος κολοσσός αναδείχθηκε εν μέσω πανδημίας στον βρετανικό κλάδο τηλεπικοινωνιών με τη συγχώνευση αξίας 39 δισ. δολαρίων των O2 και Virgin Media, οι οποίες ενώνοντας τις δυνάμεις τους εκθρονίζουν από την πρώτη θέση την BT Group. Επειτα από πέντε μήνες διαπραγματεύσεων, οι θυγατρικές των Τelefonica και Liberty Global αντίστοιχα ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις σε μια περίοδο που οι επιχειρηματικές συμφωνίες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν ανασταλεί.

Η Ο2 και η Virgin Media θα έχουν ίσα μερίδια στη νέα εταιρεία, η οποία συνδυάζει το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας και το μεγαλύτερο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στη Βρετανία με 26 εκατ. άμεσους και 34 εκατ. έμμεσους πελάτες.

Συνεπώς, το δίκτυο που προκύπτει εκτοπίζει τους βασικούς ανταγωνιστές στη χώρα, δηλαδή κατά κύριο λόγο την BT, αλλά και τη Vodafone, τη Sky, την Three και την TalkTalk. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα της Goldman Sachs, ο συνδυασμός των Ο2 και Virgin Media θα αποκομίσει το 34% των εσόδων από την παροχή υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας στη Βρετανία, πολύ περισσότερα από τον κορυφαίο πάροχο της χώρας, την BT. Ο συνδυασμός των δύο «θα αλλάξει το πεδίο τηλεπικοινωνίας στη Βρετανία, τη στιγμή που η ζήτηση για συνδεσιμότητα είναι υψηλότερη και σημαντικότερη από ποτέ», σχολίασε χθες o Χοσέ Μαρία Αλβάρεθ – Παγέτε, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ισπανικής Telefonica.

Συμπεριλαμβανομένων των χρεών τους ύψους 22,2 δισ. δολαρίων, η αξία της Ο2 ανέρχεται στα 15,7 δισ. δολάρια και της Virgin Media περίπου στα 23 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των εταιρειών, χθες. Βάσει της συμφωνίας, η ισπανική Telefonica, μητρική της O2, θα λάβει 7 δισ. δολάρια σε μετρητά, προκειμένου να αποπληρώσει ένα μέρος του χρέους της. Θα λάβει επιπλέον 3 δισ. δολάρια έναντι του χρέους, το οποίο θα αναλάβει υποχρεωτικά η νέα εταιρεία. Αντίστοιχα, η Liberty Global θα λάβει 1,7 δισ. δολάρια σε μετρητά για την απόσχιση της θυγατρικής της στην Ιρλανδία, Virgin Media Irish.

Μέσα στην επόμενη πενταετία, η νέα εταιρεία θα επενδύσει περίπου 12,3 δισ. δολάρια στη Βρετανία. Θα δημιουργήσει έναν όμιλο με τζίρο 13,6 δισ. δολαρίων και δίκτυο 46 εκατ. πελατών μέσω των υπηρεσιών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

O Mάικ Φράις, διευθύνων σύμβουλος της Liberty Global και βασικός διαπραγματευτής της συγχώνευσης, δήλωσε χθες πως είναι ακόμα πολύ νωρίς να μιλήσει για τη στρατηγική της εταιρείας και να προβλέψει εάν θα περικοπεί μεγάλος αριθμός των εργαζομένων τους. Ο Φράις θα προεδρεύει του νέου ομίλου.

Εδώ και πολύ καιρό, η Virgin Media εξέταζε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Vodafone, καθώς οι δύο εταιρείες συνεργάζονται ήδη στην Ολλανδία, στη Γερμανία και στην Ανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα μάλιστα με πηγή των Financial Times, η Vodafone ενδέχεται να προσεγγίσει ξανά τη Virgin Media στη Βρετανία και να προσπαθήσει να καταστρέψει τη συμφωνία της με την O2.

Παράλληλα και η ισπανική Telefonica αναζητούσε συνεργάτη για την Ο2 τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, προσπάθησε ανεπιτυχώς να πουλήσει την εταιρεία στο μεγαλύτερο πάροχο της χώρας, την ΒΤ, ή στην ανταγωνιστική Three έναντι 12,7 δισ. δολαρίων και να εισαγάγει την Ο2 στο χρηματιστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή