Οι δυσοίωνες προβλέψεις για την Ευρωζώνη πιέζουν το ευρώ

Οι δυσοίωνες προβλέψεις για την Ευρωζώνη πιέζουν το ευρώ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 7,7% το 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Πρόκειται για τη  μεγαλύτερη μείωση στην ιστορία και σημαντικά μεγαλύτερη από τη συρρίκνωση κατά 4,5% που κατεγράφη στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να δεχθεί ιδιαίτερα ισχυρό πλήγμα επιδρώντας αρνητικά στο ΑΕΠ, κυρίως λόγω της αναμενόμενης σημαντικής πτώσης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδυτικών δαπανών.

Οι  δυσοίωνες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επηρέασαν αρνητικά το ευρώ την εβδομάδα που διανύσαμε, καθώς και η  απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (Public Sector  Purchase Programme-PSPP) της ΕΚΤ, η οποία έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την αντίστοιχη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Δεκέμβριο του 2018 για τη νομιμότητα του προγράμματος. Η ΕΚΤ εισήγαγε το εν λόγω πρόγραμμα τον Μάρτιο του 2014 και το διατήρησε σε ισχύ έως το τέλος του 2018, ενώ  τον Νοέμβριο του 2019 προέβη σε επανεκκίνησή του, με κύριο στόχο τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης μέσω της διατήρησης του δανειακού κόστους σε χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, το PSPP υπερβαίνει τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ οι οποίες σχετίζονται αποκλειστικά με το πεδίο της νομισματικής πολιτικής και θεωρείται «εν μέρει αντισυνταγματικό», καθώς παραβιάζει την ευρωπαϊκή συνθήκη ως προς την απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης των προϋπολογισμών των κρατών-μελών.

Στο ως άνω διαμορφούμενο πλαίσιο, η γερμανική κεντρική τράπεζα (Bundesbank) καλείται να  διακόψει τη συμμετοχή της στο εν λόγω πρόγραμμα μετά μια περίοδο τριών μηνών, εκτός και αν η ΕΚΤ παρουσιάσει δημόσια στοιχεία ότι η αγορά ομολόγων ανταποκρίνεται στην αρχή της αναλογικότητας. Στον απόηχο αυτών των αρνητικών εξελίξεων, η  ισοτιμία ευρώ/δολ. υποχώρησε κάτω από την περιοχή του 1,08 την Τετάρτη για πρώτη φορά από τις 24 Απριλίου, πριν καταφέρει να κερδίσει κάποιο από το χαμένο έδαφος στις αγορές της Ευρώπης την επόμενη ημέρα προς την περιοχή του 1,0850 και να διατηρηθεί στα επίπεδα  αυτά νωρίς την Παρασκευή, εν αναμονή των στοιχείων για τις θέσεις απασχόλησης στις ΗΠΑ τον μήνα Απρίλιο τα οποία, σύμφωνα με την εκτίμηση της αγοράς, αναμένεται να δείξουν σημαντική αύξηση της ανεργίας.

Παρά την προσπάθεια ανόδου, η ισοτιμία παρέμενε 1,5% χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά ενός μήνα που είδαμε μία εβδομάδα νωρίτερα και 3,2% χαμηλότερα από τις αρχές του έτους.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή