ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πωλήσεις μπίρας μειώθηκαν εξαιτίας της καραντίνας

Οι πωλήσεις μπίρας μειώθηκαν εξαιτίας της καραντίνας

Στη μείωση της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, όπως η μπίρα, οδήγησαν η καραντίνα και η επιβολή περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις, με τις εταιρείες του κλάδου να σημειώνουν πτώση στις πωλήσεις τους. Η Anheuser-Busch InBev NV, που διαθέτει πάνω από 500 ετικέτες στο χαρτοφυλάκιό της, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις των τριών πιο δημοφιλών brand –Budweiser, Stella Artois και Corona– μειώθηκαν 11% το πρώτο τρίμηνο, καταγράφοντας τη διπλάσια πτώση σε σχέση με άλλα σήματα της εταιρείας. Σύμφωνα μάλιστα με το Bloomberg, μεγάλο χτύπημα δέχθηκαν οι εξαγωγές αυτών των προϊόντων προς την Κίνα, η οποία ήταν και το πρώτο θύμα της πανδημικής κρίσης.

Ενώ λοιπόν το κλείσιμο των κέντρων εστίασης και ψυχαγωγίας (μπαρ, εστιατόρια) οδήγησε σε μείωση της ζήτησης για μπίρες, η AB InBev και οι ανταγωνιστές της, Heineken NV και Carlsberg A/S, προσπαθούν να βρουν τρόπους ώστε να μειώσουν το κόστος που έχει επιφέρει η πτώση στα κέρδη τους.

Οπως μάλιστα αναφέρει το Bloomberg, ενδεχομένως η AB InBev να βρίσκεται σε πιο δυσμενή θέση σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της, δεδομένου ότι δυσκολεύεται να μειώσει το δυσθεώρητο χρέος της το οποίο στα τέλη του 2019 είχε ανέλθει στα 96 δισ. δολ. Πτωτική ήταν η πορεία και των εξαγωγών της τον Απρίλιο, καθώς αυτές μειώθηκαν κατά 32%.

Την προηγούμενη εβδομάδα η εταιρεία Carlsberg ανακοίνωσε ότι ήταν έτοιμη να προσαρμοστεί σε μια νέα κανονικότητα όπου τα κερδοφόρα και εμβληματικά σήματά της δέχονται μεγαλύτερο ανταγωνισμό από τις πιο φθηνές εναλλακτικές επιλογές. «Θα πρέπει να τροφοδοτήσουμε την αγορά με ένα ελαφρώς διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ποτών. Αυτό μπορεί να διαρκέσει για λίγο, καθώς πρέπει να επικεντρωθούμε σε πιο οικονομικά brands», επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Cees’t Hart, προσθέτοντας ότι «οι συνέπειες της κρίσης θα διαρκέσουν για μεγάλο διάστημα και θα είναι επώδυνες, αφού ο κόσμος δεν θα έχει χρήματα να ξοδέψει».