ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πανδημία «απογείωσε» τις αεροπορικές cargo

Η πανδημία «απογείωσε» τις αεροπορικές cargo

Τουλάχιστον τα δύο τρίτα των αεροσκαφών βρίσκονται καθηλωμένα σε ολόκληρο τον κόσμο χωρίς σαφή ημερομηνία επιστροφής στους αιθέρες και με την αβεβαιότητα αυτή να πλήττει τους ισολογισμούς των εταιρειών του κλάδου, ο οποίος προετοιμάζεται για τη χειρότερη οικονομική ζημία των τελευταίων δέκα ετών. Η πανδημία, όμως, δεν έχει καταφέρει να θερίσει ολοκληρωτικά τον κλάδο της αεροπλοΐας, αφού οι εταιρείες μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo) όχι μόνον συνεχίζουν τις αερομεταφορές, αλλά μάλιστα ακμάζουν εν μέσω της κρίσης.

Πριν από την επέλαση της πανδημίας, η μεταφορά προϊόντων, από φάρμακα και τρόφιμα μέχρι αλληλογραφία, μοιραζόταν μεταξύ των εταιρειών εμπορικών πτήσεων και των εταιρειών cargo, οι οποίες εκτελούν πτήσεις αποκλειστικά για τον σκοπό αυτόν.

Ωστόσο, πλέον με την ακύρωση χιλιάδων εμπορικών πτήσεων ανά τον κόσμο και την παράλληλη αύξηση στη ζήτηση ορισμένων αγαθών, οι εταιρείες cargo έχουν αναλάβει σχεδόν πλήρως τη μεταφορά προϊόντων.

Οσο την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύονταν απογοητευτικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου στην πλειονότητα των εταιρειών παγκοσμίως, η αμερικανική εταιρεία cargo Atlas Air Worldwide ανακοίνωσε κέρδη ύψους 23,4 εκατ. δολαρίων, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019 έφερε ζημίες 30 εκατ. δολαρίων. Η μετοχή της εταιρείας, η οποία συνεργάζεται με την Amazon και με άλλες εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων, ενισχύθηκε κατά 8,6% και το δεύτερο τρίμηνο έχει μέχρι στιγμής αυξηθεί κατά 50%. Μάλιστα, τα διοικητικά στελέχη της Atlas Air Worldwide αναμένουν πως η ζήτηση θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και κατά το δεύτερο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, αναμένουν πως τα έσοδά του δευτέρου τριμήνου θα αυξηθούν κατά 50% σε τριμηνιαία βάση. Επιπλέον, η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα αυξήσει προσωρινά τους μισθούς των πιλότων της κατά 10%, έπειτα από έντονες πιέσεις του συνδικαλιστικού τους σωματείου.

Μία ακόμη εταιρεία cargo που συνεργάζεται με την Amazon, ο αμερικανικός όμιλος Air Transport Services ανακοίνωσε αύξηση 12% στα έσοδα του πρώτου τριμήνου σε ετήσια βάση. Η Air Transport Services, η οποία επίσης προσφέρει επιβατικές πτήσεις charter, είχε καθαρά έσοδα 133,7 εκατ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχε 22,6 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.

Το δεύτερο τρίμηνο μέχρι στιγμής, η μετοχή της έχει ενισχυθεί κατά 17%. Βέβαια, η αύξηση της ανεργίας σε ολόκληρο τον κόσμο και η ασθενής οικονομική κατάσταση των χωρών θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την ευημερία των εταιρειών cargo.
«Βουτιά» των αεροπορικών

Αντιθέτως, οι τέσσερις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ βρίσκονται σε δεινή θέση λόγω της πανδημίας, καθώς η ζήτηση μειώθηκε κατά περίπου 90% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ενδεικτικά, τον τελευταίο μήνα η μετοχή της United έχει υποχωρήσει κατά 28%, της Delta κατά 24%, της Southwest κατά 28% και της American Airlines κατά 22%, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Ωστόσο, οι εν λόγω εταιρείες ενόψει της δραματικής μείωσης στις αερομεταφορές ξεκίνησαν να προσφέρουν πτήσεις για μεταφορά προϊόντων, διότι η ζήτηση για ορισμένα προϊόντα, όπως για παράδειγμα φάρμακα, είχε εκτοξευθεί στην αμερικανική αγορά. Συγκεκριμένα, η American Airlines εκτέλεσε την πρώτη πτήση για μεταφορά προϊόντων από το 1984.