Απώλειες κατέγραψαν οι αγορές σε Ευρώπη, ΗΠΑ

Απώλειες κατέγραψαν οι αγορές σε Ευρώπη, ΗΠΑ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αύξηση των νέων κρουσμάτων σε Γερμανία και Νότιο Κορέα αμέσως μετά την πρώτη χαλάρωση του κοινωνικού αποκλεισμού αποθάρρυνε χθες τους επενδυτές. Οδήγησε, έτσι, και πάλι τις διεθνείς αγορές στο «κόκκινο» και σε άνοδο τα ασφαλή καταφύγια του δολαρίου και των αμερικανικών ομολόγων.

Οπως τονίζουν οικονομικοί αναλυτές, ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας ισοδυναμεί με βαθύτατη και παρατεταμένη ύφεση και συνεπάγεται απώλεια όσων κερδών έχουν καταγράψει τελευταία τα χρηματιστήρια. Οπως σημειώνει ο Γκι Μίλερ, στέλεχος της Zurich Insurance Company, «αν έχουμε δεύτερο γύρο κοινωνικού αποκλεισμού, θα είναι το χειρότερο που μπορεί να γίνει για την οικονομία».

Ο ίδιος προβλέπει πως στη δυσοίωνη αυτή περίπτωση «θα αναβληθούν επ’ αόριστον οι επενδύσεις των επιχειρήσεων». Ετσι, τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν χθες με απώλειες, με τον δείκτη Xetra DAX της Φρανκφούρτης να υποχωρεί κατά 0,73 % και τον CAC 40 του Παρισιού να υποχωρεί κατά 1,31%. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος οριακά σε θετικό πρόσημο, και συγκεκριμένα με άνοδο 0,06%. Με ελαφρά υποχώρηση 0,33% έκλεισε, άλλωστε, ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου.

Στο μεταξύ, το κλίμα επιβαρύνει περαιτέρω η ένταση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, αν και ελάχιστοι εκτιμούν πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα κηρύξει νέο εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας σε αυτήν την αρνητική συγκυρία.

Οπως τόνισε στο Reuters η Φρεντερίκ Καριέ, επικεφαλής του τομέα στρατηγικών επενδύσεων στη RBC Wealth Management, «είναι απίθανο να προχωρήσει ο Ντόναλντ Τραμπ σε νέο εμπορικό πόλεμο, αλλά παραμένει ο κίνδυνος των άστοχων κινήσεων». Ετσι αργά χθες βράδυ κινείτο πτωτικά η Wall Street, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones να καταγράφει απώλειες 0,50% και τον S&P 500 απώλειες 1,20%. Πτωτικά κινείτο όμως και ο χρυσός, που υποχώρησε κάτω από τα 1.700 δολάρια η ουγγιά και συγκεκριμένα στα 1.697 δολάρια. Πτωτικά κινείτο, άλλωστε, και το αργό ΗΠΑ που κυμαινόταν στα 24,34 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας υποχώρηση 1,62% και το Brent που κυμαινόταν το βράδυ στα 29,87 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας υποχώρηση 3,55%.

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές στρέφονταν στο ασφαλές καταφύγιο των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου. Οι αποδόσεις των διετών εντόκων γραμματίων των ΗΠΑ υποχώρησαν χθες στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 0,105%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή