ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εκτόξευση της ανεργίας φέρνει νέο πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ

Η εκτόξευση της ανεργίας φέρνει νέο πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ

Η ζοφερή εικόνα της αγοράς εργασίας στις Ηνωμένες πολιτείες με τα 20,5 εκατομμύρια νέους ανέργους στη διάρκεια του Απριλίου έχει οδηγήσει τους κυβερνώντες στο να σκεφθούν το ενδεχόμενο νέου πακέτου στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Ο Λευκός Οίκος, όπως αναφέρει σε σχετικό του δημοσίευμα το πρακτορείο Reuters, έχει ξεκινήσει ανεπίσημες συνομιλίες με τους Ρεπουμπλικανούς και τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο σχετικά  με το περιεχόμενο μιας νέας δέσμης μέτρων ανακούφισης των πολιτών από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Κι αυτό συμβαίνει, ενόσω στελέχη της κυβέρνησης και οικονομολόγοι προβλέπουν ακόμα περισσότερες απώλειες σε θέσεις εργασίας, ενώ ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, διευκρίνισε ότι αυτή τη φορά στον δεύτερο γύρο οικονομικής στήριξης οι παροχές θα δίδονται υπό προϋποθέσεις.

Επιπλέον, δήλωσε ότι οι συζητήσεις αφορούν πιθανή αρωγή των Πολιτειών εκείνων, των οποίων τα οικονομικά καταστράφηκαν από τον κορωνοϊό. Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Κέβιν Χάσετ, ανέφερε ότι η μελλοντική νομοθεσία θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει και βοήθεια σε τρόφιμα για να στηρίξει τους Αμερικανούς, που λόγω της ανεργίας έχουν να αντιμετωπίσουν το φάσμα της πείνας, ενώ μία άλλη πρόβλεψη θα μπορούσε να αφορά ευρυζωνικές υπηρεσίες, στις οποίες πολλοί δεν έχουν πρόσβαση.

Κι ενώ οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων επιδίωκαν να προωθήσουν νέα νομοθεσία εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ο Λευκός Οίκος άφησε να εννοηθεί ότι δεν βιάζεται για νέα δέσμη μέτρων. Ο Στίβεν Μνούτσιν έδωσε έναν ορίζοντα λίγων εβδομάδων. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις αρχές Μαρτίου το αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε νόμους για τη διοχέτευση 3 δισ. δολαρίων για να αντιμετωπισθεί η πανδημία, συμπεριλαμβανομένων παροχών για πολίτες και εταιρείες, που δέχθηκαν βαρύ πλήγμα. Τον Απρίλιο η ανεργία διαμορφώθηκε στο 14,7% εξαιτίας μαζικών απολύσεων, οι οποίες παρέπεμπαν στο τι συνέβαινε με τις στρατιές ανέργων σχεδόν πριν από 100 χρόνια στη Μεγάλη Υφεση. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι, πριν προχωρήσουμε σε νέα μέτρα και δαπανήσουμε και πάλι τρισεκατομμύρια από τα χρήματα των φορολογουμένων για την αρωγή των πολιτών και των επιχειρήσεων, θα το κάνουμε προσεκτικά», τόνισε ο κ. Μνούτσιν. «Εχουμε ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται απλά να παρέμβουμε για να διασώσουμε Πολιτείες, οι οποίες κακοδιαχειρίζονταν τα οικονομικά τους», πρόσθεσε.

Μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου CBS, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κέβιν Χάσετ τόνισε ότι, κατά τις προβλέψεις, ο δείκτης της ανεργίας ίσως να εκτιναχθεί πάνω από το 20% τον τρέχοντα μήνα ή τον Ιούνιο και προτού η οικονομία φθάσει στη φάση της δυναμικής ανάκαμψης προς το τέλος του 2020.  Εν τω μεταξύ, μπορεί το 14,7% της ανεργίας του Απριλίου να προκαλεί σοκ, αλλά δεν είναι λίγοι οι οικονομολόγοι οι οποίοι διατείνονται πως τα πράγματα είναι ακόμα πιο αποκαρδιωτικά στην αγορά εργασίας. Οπως είχε αναφέρει σχετικά το businessinsider.com, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ δεν μετρά όσους ανέργους δεν αναζητούν ενεργά δουλειά, ενώ παράλληλα, στους κλάδους που γίνονται προσλήψεις (σούπερ μάρκετ, αποθήκες κ.λπ.) υπάρχουν άνθρωποι, που φοβούνται να πιάσουν δουλειά λόγω της πανδημίας. Ερωτηθείς ο υπουργός Οικονομικών εάν η χώρα στην πραγματικότητα πρέπει να αντιμετωπίσει ανεργία, που έχει εκτιναχθεί περίπου στο 25%, εκείνος δεν το αρνήθηκε. Στο ποσοστό αυτό συγκαταλέγονται και όσοι έχουν τεθεί εκτός παραγωγικής διαδικασίας και δεν αναζητούν ουσιαστικά δουλειά, αλλά και όσοι θεωρούνται υποαπασχολούμενοι.