Διευρύνεται το χάσμα Βορρά – Νότου στην Ιταλία

Διευρύνεται το χάσμα Βορρά – Νότου στην Ιταλία

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Νότος της Ιταλίας κατέβαλε πολύ μικρότερο φόρο αίματος στην πανδημία του κορωνοϊού σε σύγκριση με τον βιομηχανικό Βορρά. Θα είναι, όμως, πολύ βαρύτερο το οικονομικό τίμημα που θα πληρώσει στην πανδημία το «Mezzogiorno», όπως είναι γνωστός ο αιωνίως φτωχός Νότος. Οπως επισημαίνει το ιταλικό online περιοδικό ilfattoquotidiano, η ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται να είναι πολύ ταχύτερη στον πλούσιο ιταλικό Βορρά, που διαθέτει ισχυρή βιομηχανική και αγροτική βάση. Η οικονομία του υπανάπτυκτου Νότου είναι εξαρτημένη από τον τουρισμό, που δεν αναμένεται να ανακάμψει γρήγορα.

Σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times επισημαίνει πως η κυβέρνηση άργησε πολύ να χορηγήσει οικονομική στήριξη στις μικρές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να έχουν κλείσει μάλλον για πάντα. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, ο Στέφανο Μαντζόκι, κοσμήτορας του Οικονομικού Τμήματος στο πανεπιστήμιο Luiss στη Ρώμη, προεξοφλεί πως «θα καταλήξουμε με έναν ακόμα φτωχότερο ιταλικό Νότο και εν ολίγοις θα διευρυνθεί στο έπακρο το χάσμα ανάμεσα στον Νότο και στην υπόλοιπη χώρα, που έτσι κι αλλιώς επιδεινώνεται εδώ και δεκαετίες».

Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας αναμένεται εν ολίγοις να επιδεινώσει περαιτέρω τις ανισότητες ανάμεσα στη βόρεια και στη νότια Ιταλία και η φτώχεια είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί. Ο τουριστικός κλάδος στα μικρά αλλά φημισμένα νησιά στα παράλια της Νάπολης, όπως το Κάπρι και η Ισκια, έχει κυριολεκτικά καταρρεύσει. Οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ιταλίας είναι αναιμικοί όσα χρόνια έχουν μεσολαβήσει μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Στη διάρκεια του περασμένου έτους, η ιταλική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 0,3%, αλλά μια ανάπτυξη άνιση. Το κέντρο και ο Βορράς της Ιταλίας είχαν ανάπτυξη 0,5%, ενώ η οικονομία του Νότου συρρικνώθηκε κατά 0,3%. Είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία για την ανεργία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Στον πλούσιο Βορρά, από το 2018 έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2008 για τους άνδρες και εμφανίζεται αυξημένη κατά τρεις εκατοστιαίες μονάδες για τις γυναίκες. Στον μεσογειακό Νότο, όμως, αυξήθηκε κατά 5,5 εκατοστιαίες μονάδες η ανεργία των ανδρών και κατά 1,4 εκατοστιαία μονάδα των γυναικών. Αυτό σημαίνει ότι όταν η πανδημία άρχισε να πλήττει την ιταλική οικονομία, βρήκε τον Νότο με ανεργία 20% στους άνδρες και 24% στις γυναίκες.

Η δεινή κατάσταση της οικονομίας στον ιταλικό Νότο εξηγεί, έτσι, και το γεγονός ότι είναι συντριπτικά μεγαλύτερα τα κονδύλια που χορηγούνται στην Ιταλία για την ανόρθωση της οικονομίας της από τον αντίκτυπο της πανδημίας. Οπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ της ιταλικής οικονομικής εφημερίδας Il sole 24 Ore, το 68% των κεφαλαίων προορίζεται για τον υποβαθμισμένο Νότο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή