Από λύση ανάγκης η τηλεργασία αποκτά πλέον μόνιμο χαρακτήρα

Από λύση ανάγκης η τηλεργασία αποκτά πλέον μόνιμο χαρακτήρα

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μολονότι σε ολόκληρο τον κόσμο δρομολογείται ή ακόμη και επισπεύδεται η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, ορισμένες επιχειρήσεις επιλέγουν διαφορετική οδό για να το επιτύχουν. Αρνούνται να ανοίξουν τις πόρτες στους εργαζομένους τους πριν από το καλοκαίρι, παρατείνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο το καθεστώς τηλεργασίας.

Η εργασία από απόσταση επιβλήθηκε με την επέλαση της πανδημίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των εργαζομένων και εφαρμόστηκε με βάση τις εκάστοτε κρατικές κατευθυντήριες γραμμές. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, η τηλεργασία διατηρήθηκε, ώστε να επιτρέψει στους οικογενειάρχες να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στα παιδιά τους, και μέχρις ότου βρεθεί μία ασφαλέστερη λύση όσον αφορά τη διαρρύθμιση των γραφείων. Ωστόσο πλέον, περίπου δύο μήνες μετά την επιβολή των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, ορισμένες επιχειρήσεις συνειδητοποιούν ότι η τηλεργασία θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί μακροπρόθεσμα τη νέα «κανονικότητα», αφού όχι μόνον αυξάνει την παραγωγικότητα, αλλά παράλληλα μειώνει σημαντικά το κόστος λειτουργίας των γραφείων.

Προφανώς, πρόκειται για επιχειρήσεις με υπαλλήλους γραφείων που έχουν τις κατάλληλες υποδομές και λογισμικό, ώστε να επιτρέπουν με ευκολία την εργασία από το σπίτι. Ενδεικτικά, οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Σίλικον Βάλεϊ, για παράδειγμα η Google και η Facebook, ανακοίνωσαν  ότι η τηλεργασία θα συνεχίσει μέχρι και την αρχή του 2021, ενώ η Amazon παρέτεινε την τηλεργασία μέχρι τον Οκτώβριο. Η αμερικανική τράπεζα Capital One δήλωσε ότι 40.000 από τους εργαζομένους της θα δουλεύουν εξ αποστάσεως τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο. Aκόμη πιο τολμηρό βήμα έκανε η εταιρεία ασφάλισης και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Nationwide Insurances, η οποία έκλεισε πέντε γραφεία της στις ΗΠΑ και επέβαλε μόνιμο καθεστώς τηλεργασίας στους 4.000 υπαλλήλους της.

Μολονότι η πανδημία βρήκε πολλές επιχειρήσεις απροετοίμαστες όσον αφορά τη δυνατότητά τους να λειτουργούν με τους υπαλλήλους τους σε απόσταση, πολλές εκμεταλλεύονται την ευκαιρία και μονιμοποιούν την τηλεργασία. Εξάλλου, επρόκειτο για ένα βήμα αναμενόμενο, το οποίο ωστόσο θα υλοποιείτο σταδιακά και υπό διαφορετικές συνθήκες. «Η τηλεργασία είναι σπουδαίο εργαλείο για την εταιρεία και για τους εργαζομένους, οι οποίοι δεν θέλουν να επιστρέψουν στα αυτοκίνητά τους και να μετακινούνται δύο ώρες κάθε μέρα. Μειώνεται η παραγωγικότητα. Προβλέπω πως θα αυξηθεί στο μέλλον», σχολίασε στους New York Times η Τζόουν Μπερκ, υψηλόβαθμο στέλεχος στην αμερικανική τεχνολογική εταιρεία DocuSign.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, πριν από την επέλαση του κορωνοϊού το 8% των μισθωτών Αμερικανών εργαζόταν εξ αποστάσεως τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και περίπου 2% βρισκόταν σε μόνιμο καθεστώς τηλεργασίας. Ωστόσο μέσα σε λίγες μόνον εβδομάδες, πολλές επιχειρήσεις, ιδίως οι μεγάλες εταιρείες που διατηρούν περιορισμένη επαφή με τους πελάτες τους, εξετάζουν τη μονιμοποίηση της τηλεργασίας για τουλάχιστον το μισό εργατικό δυναμικό τους, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Gartner.

Στην περίπτωση που εφαρμοζόταν ευρέως η τηλεργασία όχι μόνον θα μειωνόταν δραματικά η κίνηση στους δρόμους, αλλά θα άλλαζε σημαντικά και η ποιότητα εργασίας εντός των γραφείων και ενδεχομένως να αυξάνονταν τα κέρδη των επιχειρήσεων. Επίσης, θα δινόταν η ευκαιρία σε μικρότερες εταιρείες να εντοπίσουν ικανότερους και καταλληλότερους υπαλλήλους, διευρύνοντας απεριόριστα την εμβέλειά τους για αναζήτηση εργατικού δυναμικού. Βέβαια, η τηλεργασία θα μπορούσε να εκτραχύνει τη σχέση των εργαζομένων με τους εργοδότες τους ή να δυσχεράνει τον συντονισμό.

Σε κάθε περίπτωση όμως φαίνεται πως τα οφέλη υπερτερούν. «Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται σημαντικά το κόστος και οι επιχειρήσεις νοιάζονταν πολύ για το κόστος αυτή την περίοδο. Ακόμα και εάν όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως είναι κατά 5% λιγότερο αποδοτικοί, οι επιχειρήσεις μπορούν να σώσουν 20% από τη μείωση των χώρων απασχόλησης και να καταλήξουν με υψηλότερα κέρδη», σχολίασε στους New York Times o Μπράιαν Κροπ, αντιπρόεδρος της Gartner. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση της CoSo Cloud, το 77% των ερωτηθέντων ισχυρίζεται ότι εργάζεται αποδοτικότερα από το σπίτι, ενώ σε αντίστοιχη έρευνα της Atlassian το 76% δήλωσε ότι παραμένει σπίτι όταν πρέπει να φέρει εις πέρας κάποιο δύσκολο έργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή