ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

TUI: Επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού τουρισμού τον Ιούλιο

TUI: Επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού τουρισμού τον Ιούλιο

Ο τουρισμός θα ανακάμψει στα προ κορωνοϊού επίπεδα έως το 2022 το αργότερο και οι ευρωπαϊκές διακοπές θα ξεκινήσουν εκ νέου τον Ιούλιο, δήλωσε ο Fritz Joussen, διευθύνων σύμβουλος του ταξιδιωτικού ομίλου TUI.

«Νομίζω ότι το 2022, το αργότερο, θα δούμε μια πλήρη ανάκαμψη του τουρισμού», είπε σε δημοσιογράφους.

Νωρίτερα, ο μεγαλύτερος όμιλος ταξιδιωτικών γραφείων παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να καταργήσει 8.000 θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο, δηλαδή περισσότερο από το 10% του συνόλου, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού τον έχει αναγκάσει να αναστείλει τις περισσότερες δραστηριότητές του.

«Επιθυμούμε να περιορίσουμε τα διοικητικά μας έξοδα κατά 30% στο σύνολο του ομίλου, με επιπτώσεις για περίπου 8.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες είτε δεν θα συμπληρωθούν είτε θα καταργηθούν», επεσήμανε η εταιρεία.

Στον TUI εργάζονται περίπου 70.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου και περίπου 60.000 τους πιο ήσυχους μήνες.

Καθώς από τον Μάρτιο έχουν ανασταλεί οι περισσότερες δραστηριότητές του, ο όμιλος έλαβε τον Απρίλιο ένα έκτακτο δάνειο με εγγύηση του γερμανικού κράτους ύψους 1,8 δισεκ. ευρώ.

Επίσης εκμεταλλεύθηκε το σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων που ανακοίνωσε στα μέσα Μαρτίου το Βερολίνο, στο οποίο περιλαμβάνονται δάνεια «χωρίς όριο» με εγγύηση του δημοσίου.

Όμως «πρέπει να αποπληρωθούν σε μικρό χρονικό διάστημα», επεσήμανε ο TUI. Για τον λόγο αυτό ο όμιλος «πλέον εφαρμόζει ένα συνολικό πρόγραμμα με σημαντικές μειώσεις δαπανών, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τις δραστηριότητές του, ακόμη και σε μια εύθραυστη αγορά», σχολίασε ο TUI.

Ωστόσο ο όμιλος εμφανίζεται αισιόδοξος: «Οι άνθρωποι θέλουν να ταξιδέψουν και η Ευρώπη ανοίγει πλέον σταδιακά». Εκτίμησε μάλιστα ότι «είναι εφικτές οι καλοκαιρινές διακοπές, με την εφαρμογή ξεκάθαρων και υπεύθυνων κανόνων, κυρίως υγιεινής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP,REUTERS