Πτώση στις αγορές μετά την αύξηση κρουσμάτων

Πτώση στις αγορές μετά την αύξηση κρουσμάτων

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απώλειες έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς ο τραπεζικός και ο τουριστικός κλάδος, όπως και ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας, δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων σε χώρες που έχουν ήδη χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα. Το επενδυτικό κλίμα ήταν γενικά βεβαρημένο, διότι η αύξηση των νέων κρουσμάτων στην Κίνα, στη Νότια Κορέα και στη Γερμανία απέδειξαν ότι η διεθνής οικονομία θα καθυστερήσει να ανακάμψει. Παράλληλα, οι δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, για βραδεία ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, αποθάρρυναν τους επενδυτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Οι μετοχές της γερμανικής Commerzbank υποχώρησαν κατά 7,1%, ενώ της αυστριακής τράπεζας ABN Amro κατά 9,1%, καθώς τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου έδειξαν απώλειες εξαιτίας της αύξησης των επισφαλειών. Η μετοχή της γερμανικής Deutsche Bank υποχώρησε κατά 6,4%, μετά την ανακοίνωση των υψηλόβαθμων στελεχών για αποποίηση των μισθών τους ώστε να μειωθούν τα έξοδα της τράπεζας. Oσον αφορά τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, η μετοχή της βρετανικής Aston Martin υποχώρησε χθες κατά 16%, αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε ζημίες και τεράστια μείωση της ζήτησης το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 βρέθηκε στο κόκκινο, με απώλειες της τάξης του 1,94%.

Στο κόκκινο βρίσκονταν και οι αμερικανικές αγορές χθες πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης, καθώς μέσα στην ημέρα ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ προειδοποίησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα παραμείνει ασθενής και τα εισοδήματα στάσιμα για αρκετό καιρό ακόμα. Ο ίδιος τόνισε πως η αμερικανική οικονομία θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε δεινή θέση και έκανε έκκληση για επιπλέον κρατική στήριξη. «Πιστεύω ότι οι αγορές υπερέβαλαν στο πόσο εύκολα μπορεί ο κόσμος να επιστρέψει στην κανονικότητα», σχολίασε στο Reuters ο Σαμ Χέντελς, πρόεδρος της Levin Easterly Partners. Βέβαια, ο Πάουελ ανέφερε πως τα επιτόκια δανεισμού δεν πρόκειται να υποχωρήσουν σε αρνητικό επίπεδο.

Χθες αργά το βράδυ ο Dow Jones σημείωνε απώλειες 1,98%, ο S&P βρισκόταν επίσης στο κόκκινο με -1,84% και ο δείκτης Nasdaq υποχωρούσε στο -2,09%. Οι τρεις αμερικανικοί δείκτες έχουν ανακάμψει κατά περίπου το ένα τρίτο σε σχέση με τις απώλειες που σημειώθηκαν τον Μάρτιο, καθώς ορισμένες πολιτείες επανεκκινούν την οικονομική δραστηριότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή