Κρατική στήριξη ζητεί η ισραηλινή αεροπορική εταιρεία El Al

Κρατική στήριξη ζητεί η ισραηλινή αεροπορική εταιρεία El Al

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση για οικονομική στήριξη απηύθυνε η ισραηλινή αεροπορική εταιρεία El Al προσωπικά προς τον πρωθυπουργό της χώρας Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η εταιρεία υποστήριξε ότι οι όροι που έχουν τεθεί για τη λήψη του κρατικού δανείου είναι ανέφικτοι, διότι προϋποθέτουν την πλήρη αναδιάρθρωσή της και απολύσεις προσωπικού. Ο διευθύνων σύμβουλος της El Al, Γκόνεν Ουσίσκιν, προειδοποίησε τον Νετανιάχου ότι θα φέρει την «αποκλειστική ευθύνη» στην περίπτωση που η αεροπορική εταιρεία χρεοκοπήσει. «Επειτα από 72 χρόνια, η El Al θα πεθάνει στα χέρια σας», τόνισε ο Ουσίσκιν.

Η El Al διαπραγματευόταν με την ισραηλινή κυβέρνηση για δάνειο ύψους 400 εκατ. δολαρίων, ώστε να αντισταθμίσει την οικονομική ζημία από τον κορωνοϊό, καθώς ολόκληρος ο στόλος της πρόκειται να μείνει αδρανής τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μηνός. Ωστόσο, οι προϋποθέσεις για τη λήψη του δανείου θα οδηγήσουν την εταιρεία σε ρευστοποίηση, όπως υποστήριξε στην επιστολή του ο Ουσίσκιν. «Ζητούμε να δώσετε κατευθυντήριες στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να διορθώσει το πρόγραμμα στήριξης», σημείωσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι το υπουργείο «αρνείται να συνδέσει την El Al με τον αναπνευστήρα, όπως έχουν κάνει πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο».

Οπως προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της ισραηλινής αεροπορικής, στην περίπτωση που η εταιρεία χρεοκοπήσει απειλείται άμεσα η ανεξαρτησία της χώρας στον κλάδο της αεροπλοΐας. Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε πως οι 10.000 εργαζόμενοί της θα μείνουν άνεργοι και ότι θα μειωθούν τα εισοδήματα σε 30.000 νοικοκυριά, που εξαρτώνται εμμέσως από τη λειτουργία της El Al. Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της χώρας, ο Ουσίσκιν υπενθύμισε ότι η εταιρεία συνεισφέρει 710 εκατ. δολάρια στο ΑΕΠ του Ισραήλ και ότι εάν χρεοκοπήσει θα χαθούν επιπλέον περιουσιακά στοιχεία θεμελιώδους σημασίας για τη χώρα. Τέλος, τόνισε ότι όσοι είχαν αγοράσει εισιτήρια πριν από την επέλαση του κορωνοϊού δεν θα λάβουν ποτέ αποζημίωση, η οποία ανέρχεται συνολικά σε 285 εκατ. δολάρια.

«Οπως βέβαια γνωρίζετε, η El Al αντιμετωπίζει πρωτοφανείς δυσκολίες, χωρίς να φέρει καμία ευθύνη. Οι ισχυρισμοί του υπουργείου Οικονομικών ότι οι δυσκολίες της El Al και η ανάγκη για δάνειο βασίζονται στη διαχείριση που έκανε πριν από την κρίση του κορωνοϊού είναι αβάσιμες και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», υποστήριξε ο Ουσίσκιν στην επιστολή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή