Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στις ευρωπαϊκές αγορές

Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κόκκινο βρέθηκαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παραδέχθηκε πως ο κορωνοϊός ενδέχεται να μην εξαφανιστεί ποτέ, ενώ τα κρούσματα αυξήθηκαν σε πολλές χώρες, που είχαν προηγουμένως άρει τα περιοριστικά μέτρα. Επιπλέον, την Τετάρτη είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος μίλησε για παρατεταμένη ύφεση, επιβαρύνοντας το επενδυτικό κλίμα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με απώλειες 2,75% έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, στο -1,95% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης και στο -1,65% ο CAC 40 του Παρισιού. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε χθες κατά 2,17%. Οι εταιρείες λιανικών πωλήσεων, οι επιχειρήσεις εστίασης και η βιομηχανία της μεταποίησης σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Μεικτή ήταν η εικόνα των αμερικανικών αγορών, καθώς παρουσίασαν μεγάλες διακυμάνσεις μέσα στην ημέρα. Ο απόηχος των δηλώσεων του Τζερόμ Πάουελ για βραδεία ανάκαμψη φάνηκε στις πρωινές χρηματιστηριακές συναλλαγές, ενώ αργότερα οι απώλειες μεγιστοποιήθηκαν λόγω των νέων στοιχείων απασχόλησης, που έδειξαν ότι σχεδόν 3 εκατ. Αμερικανοί έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα. Το επενδυτικό κλίμα επιβαρύνθηκε περαιτέρω, αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε απογοητευμένος από την αποτυχία της Κίνας να καταστείλει τον κορωνοϊό και ότι το γεγονός αυτό επισκιάζει τις μεταξύ τους εμπορικές διαπραγματεύσεις. Ο ευρωπαϊκός κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στις διεθνείς εντάσεις σχετικά με το εμπόριο, υποχώρησε κατά 2,8%. Σταδιακά όμως οι πιέσεις απορροφήθηκαν και η αγορά ανέκαμψε χάρη στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, κυρίως της Wells Fargo και της  JP Morgan. Λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημείωνε κέρδη 0,73%, ο S&P 500 επίσης κέρδη 0,37%, ενώ ο Nasdaq βρισκόταν οριακά στο κόκκινο με απώλειες της τάξης του 0,04%. Λόγω των ανησυχιών για παρατεταμένη ύφεση και εξαιτίας των νέων εμπορικών αναταραχών, οι επενδυτές στράφηκαν στο ασφαλές καταφύγιο του χρυσού, που βρέθηκε χθες στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Ο ενεργειακός κλάδος ανέκαμψε ελαφρώς χθες, μετά την ανακοίνωση των προβλέψεων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας ότι τα αποθέματα του «μαύρου χρυσού» θα μειωθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή