Ταμείο Ανάκαμψης 1 τρισ. ευρώ ζητεί η Γαλλία

Ταμείο Ανάκαμψης 1 τρισ. ευρώ ζητεί η Γαλλία

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον «απολύτως ζωτικό» ρόλο τού υπό διαμόρφωση Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΤΑ) για την ανασυγκρότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, τη συνοχή της Ευρωζώνης και τις στρατηγικές προοπτικές της Ε.Ε. τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Μπρινό Λε Μερ. Σε ενημέρωση σε Γάλλους και Ευρωπαίους ανταποκριτές ενόψει του σημερινού Eurogroup, ο κ. Λε Μερ επανέλαβε την ανάγκη το Ταμείο να περιλαμβάνει ένα μείγμα επιχορηγήσεων και δανείων, να χρηματοδοτηθεί με κοινή έκδοση χρέους μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να φτάσει τουλάχιστον το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ.

Ο Γάλλος υπουργός είπε ότι οι συνομιλίες μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου, σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και ηγετών, «προοδεύουν», με τη Γερμανία να έχει αποδεχθεί την ανάγκη μέρος των πόρων του νέου εργαλείου να δοθεί ως επιχορηγήσεις. Οι διμερείς συζητήσεις για το μέγεθος του ΕΤΑ «συνεχίζονται». Η κατανομή των πόρων θα πρέπει να καθοριστεί από τον «αντίκτυπο της κρίσης» σε κάθε κράτος-μέλος, είπε ο κ. Λε Μερ, ενώ η εξυπηρέτηση του νέου χρέους που θα εκδοθεί θα βασιστεί στον «πλούτο της κάθε χώρας». Σε ερώτηση της «Κ» αν πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο οικονομικό ή στο υγειονομικό κόστος, απάντησε ότι «πρέπει να είναι ένας συνδυασμός των δύο κριτηρίων». Ανέδειξε δε τον τουρισμό ως έναν από τους κλάδους που πρέπει να λάβουν γενναιόδωρη στήριξη.

Ο κ. Λε Μερ εξέφρασε την ανησυχία του για την Ιταλία και την ευρωσκεπτικιστική στροφή της χώρας. Επέκρινε επίσης εκ νέου την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που αμφισβητεί το κύριο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Χαρακτήρισε όμως «στρατήγημα της Ιστορίας» το γεγονός ότι η ετυμηγορία αναδεικνύει την ανάγκη η νομισματική πολιτική να πλαισιωθεί από σθεναρά δημοσιονομικά μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, τέλος, είπε ότι η Γαλλία θα αιτηθεί στήριξη από το πρόγραμμα SURE – τα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τα κράτη-μέλη για τη στήριξη της απασχόλησης. Εκκρεμούν οι εγκρίσεις στα Κοινοβούλια ορισμένων κρατών-μελών ώστε να τεθεί σε λειτουργία το συγκεκριμένο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 100 δισ. ευρώ. Αντιθέτως, όπως ανέφερε, η χώρα του δεν έχει πρόθεση να προσφύγει στο Pandemic Crisis Support, την προληπτική πιστωτική γραμμή του ESM, η οποία θα εγκριθεί και επισήμως σήμερα από το συμβούλιο διοικητών του Μηχανισμού, πριν από την έναρξη του Eurogroup.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, ο αντιπρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Zίγκφριντ Μουρεσάν τόνισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην κατάρτιση του Ταμείου Ανάκαμψης, να δώσει στους ευρωβουλευτές την πλήρη δυνατότητα συνδιαμόρφωσης του περιεχομένου του. «Δεν μπορεί να δημιουργηθεί ένας προϋπολογισμός εκτός του προϋπολογισμού», είπε ο κ. Μουρεσάν, αναφερόμενος στη σχέση του ΕΤΑ με τον νέο επταετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. (το ΠΔΠ 2021-7). Προειδοποίησε δε ότι αν το Eυρωκοινοβούλιο δεν συμπεριληφθεί επαρκώς στη διαδικασία κατάρτισης του ΕΤΑ, θα καταψηφίσει το ΠΔΠ.

Παρουσιάζοντας προχθές ένα περίγραμμα του σχεδίου της Κομισιόν για το ΕΤΑ και το ΠΔΠ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύθηκε ότι το σύνολο των κονδυλίων ανάκαμψης θα διοχετευθεί μέσω προγραμμάτων της Ε.Ε. και ότι θα συσταθεί ένα «εργαλείο φερεγγυότητας» που «θα συμβάλει στην κάλυψη των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των υγιών εταιρειών» οι οποίες τέθηκαν σε κίνδυνο ως αποτέλεσμα των μέτρων καραντίνας. Η εισήγηση της Επιτροπής πιθανολογείται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή