Ζημίες άνω των 200 δισ. δολ. για τις ασφαλιστικές το 2020

Ζημίες άνω των 200 δισ. δολ. για τις ασφαλιστικές το 2020

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία του κορωνοϊού αναμένεται να αποδειχθεί μία από τις πλέον καταστρεπτικές κρίσεις, αν όχι η μεγαλύτερη, για τον κλάδο των ασφαλιστικών, με τις ζημίες της βιομηχανίας στο σύνολό της να υπερβαίνουν φέτος τα 200 δισ. δολάρια. Η δυσοίωνη πρόβλεψη ανήκει στη Lloyd’s του Λονδίνου, τη μεγαλύτερη αγορά ασφαλιστικών εταιρειών στον κόσμο, που υπολογίζει πως οι ζημίες του κλάδου θα ανέλθουν φέτος στα 203 δισ. δολάρια.

Από αυτά, όμως, μόνο τα 107 δισ. δολάρια θα καλύψουν αιτήσεις για αποζημιώσεις θιγομένων από την πανδημία, όπως για διαφυγόντα έσοδα λόγω αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας ή ζημίες από μη εξυπηρετούμενες πιστώσεις.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις υπόλοιπες ζημίες, ύψους τουλάχιστον 96 δισ. δολαρίων, εκτιμάται πως θα προέλθουν από την πτώση που θα σημειώσουν οι επενδύσεις στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών εξαιτίας της εφιαλτικής σειράς από πτωτικές συνεδριάσεις στα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο.

Οπως τονίζει σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, εκτός από τη λαίλαπα των αιτήσεων για αποζημιώσεις έναντι της διακοπής των εργασιών ή άλλου κόστους, η πανδημία εγκυμονεί εμφανώς τον κίνδυνο νέας παγκόσμιας ύφεσης, που μαζί της φέρνει την αδυναμία νοικοκυριών και επιχειρήσεων να αποπληρώσουν τα ασφάλιστρά τους.

Ζημίες άνω των 200 δισ. δολ. για τις ασφαλιστικές το 2020-1

Ειδικότερα η Lloyd’s αναμένεται πως θα καταβάλει αποζημιώσεις ύψους από 3 δισ. έως 4,3 δισ. δολάρια βάσει εκτιμήσεων των ασφαλιστικών που λειτουργούν στο πλαίσιό της. Πρόκειται για ύψος αποζημιώσεων ανάλογο εκείνων που ακολούθησαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Το ύψος των αποζημιώσεων ενδέχεται πάντως να αυξηθεί αισθητά σε περίπτωση που η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας παραταθεί σε ορισμένες περιοχές μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Αυτό σημαίνει πως το 2020 θα είναι για τον κλάδο μία από τις χρονιές με τις υψηλότερες δαπάνες, δαπάνες συγκρίσιμες με εκείνες του 2006 και του 2007, όταν οι ασφαλιστικές κλήθηκαν να καλύψουν το κόστος των ολέθριων καταιγίδων και τυφώνων στις ΗΠΑ και στην Καραϊβική. Η διαφορά αυτή τη φορά είναι η παγκόσμια κλίμακα της καταστροφής και των αιτημάτων αποζημίωσης, καθώς και των έμμεσων απωλειών.

Στη σχετική ανακοίνωσή της, η Lloyd’s αναφέρει πως οι ζημίες από την πανδημία θα είναι ανάλογης κλίμακας, ίσως και μεγαλύτερες, με εκείνες που προκάλεσαν οι χειρότερες φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών, όπως οι τυφώνες στην αμερικανική ήπειρο και ο καταστροφικός σεισμός του 2011 στην Ιαπωνία μαζί με το  ακόλουθο τσουνάμι.

Τονίζει, μάλιστα, πως «μόλις γίνει αντιληπτή η κλίμακα του οικονομικού και κοινωνικού αντίκτυπου της πανδημίας, θα καταγραφεί το συνολικό κόστος του παγκόσμιου κλάδου των ασφαλιστικών πλην των ασφαλειών ζωής, και θα είναι πολύ χειρότερο από το κόστος αυτών των ιστορικών συμβάντων».

Μιλώντας στους Financial  Times, ο διευθύνων σύμβουλος της Lloyd’s, Τζον Νιλ, σχολίασε πως «πρόκειται για μια κλίμακα ζημίας που κανένας μας δεν έχει ξαναδεί σε όλη τη ζωή μας». Ο ίδιος τόνισε πως οι ασφαλιστικές της διαθέτουν αρκετά κεφάλαια για να καλύψουν τα αιτήματα αποζημίωσης. Περίπου οι μισές από αυτές, όμως, θα αναγκαστούν να αντλήσουν νέα κεφάλαια μέσω δανεισμού. Η βρετανική γενική ασφαλιστική Hiscox Ltd ήταν μία από το πρώτο κύμα εταιρειών που έσπευσαν να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά.

Συνολικά οι εταιρείες του κλάδου έχουν μέχρι στιγμής δεσμεύσει ποσά ύψους 3,3 δισ. δολαρίων για να καλύψουν αιτήματα για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Η Lloyd’s έχει αναλάβει την ασφάλιση περισσότερων των 20 κλινικών πειραμάτων με αγωγές κατά του νέου κορωνοϊού.

Σημειωτέον ότι πολλές ευρωπαϊκές ασφαλιστικές έχουν ήδη προειδοποιήσει για μείωση των κερδών τους, ενώ έχουν αναστείλει την καταβολή μερισμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή