Σε ασφαλή καταφύγια στρέφονται οι επενδυτές

Σε ασφαλή καταφύγια στρέφονται οι επενδυτές

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές την εβδομάδα που διανύσαμε. Παρά τις προσδοκίες των επενδυτών για σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, ο επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, τόνισε πως η αμερικανική οικονομία διανύει τη μεγαλύτερη ύφεση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, επισημαίνοντας ότι οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες και υπόκεινται σε σημαντικούς πτωτικούς κινδύνους. Επίσης, υπογράμμισε πως η επιπλέον δημοσιονομική στήριξη θα μπορούσε να αποβεί δαπανηρή, αλλά είναι αναγκαία εφόσον βοηθήσει να αποφευχθούν μακροπρόθεσμες οικονομικές ζημίες και συμβάλει σε μία ισχυρότερη ανάκαμψη. Με τις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης να προεξοφλούν για πρώτη φορά αρνητικά επιτόκια μέχρι τα μέσα του 2021, ο Τζερόμ Πάουελ ξεκαθάρισε πως στην παρούσα φάση δεν εξετάζεται η υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την εκτίμηση της αποτελεσματικότητάς τους. Αλλά και οι δηλώσεις του επικεφαλής λοιμωξιολόγου των ΗΠΑ, Αντονι Φάουτσι, για τον κίνδυνο αύξησης των κρουσμάτων από μια πρόωρη άρση/χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων προκάλεσαν προβληματισμό.

Επιπρόσθετα, η μεγάλη αύξηση νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε περιοχές στη Νότια Κορέα, τη Γερμανία καθώς και τη Γουχάν της Κίνας, για πρώτη φορά μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στις 8 Απριλίου, αύξησε τις ανησυχίες για την πιθανότητα δεύτερου κύματος της πανδημίας. Με τους επενδυτές να στρέφονται σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, τα κυβερνητικά ομόλογα κινήθηκαν ανοδικά. Σε αυτό το περιβάλλον, οι αποδόσεις του 10ετούς γερμανικού και αμερικανικού τίτλου (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή) υποχώρησαν σε χαμηλό εβδομάδας -0,56% και 0,60% την Πέμπτη, προτού αυξηθούν ελαφρά κοντά στο -0,53% και 0,62%, αντίστοιχα, στις αγορές της Ευρώπης την επόμενη μέρα. Το επενδυτικό κλίμα επιβαρύνουν και οι φόβοι για ενδεχόμενη επιδείνωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ με Κίνας, η οποία θα μπορούσε να εντείνει τις αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία. H αποστροφή των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου ευνόησε το δολάριο, με τον δείκτη DXY να ανέρχεται σε υψηλό 3 εβδομάδων 100,556 την Πέμπτη, προτού υποχωρήσει ελαφρώς στην περιοχή του 100,310 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή. Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Federal Reserve ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων συνέβαλαν στην ανοδική πορεία του αμερικανικού νομίσματος. Σε αυτό το περιβάλλον, η ισοτιμία ευρώ/δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό μιας εβδομάδας 1,0773 την Πέμπτη, προτού ενισχυθεί μερικώς κοντά στο 1,0798 την Παρασκευή την ώρα συγγραφής του άρθρου, σημειώνοντας εβδομαδιαίες απώλειες περίπου 0,4%.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή