ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη ζήτηση για ακριβά ταξίδια σε απομονωμένα μέρη

Μεγάλη ζήτηση για ακριβά ταξίδια σε απομονωμένα μέρη

Εν μέσω πανδημίας αποδείχθηκε πως οι διακοπές αποτελούν υψηλή προτεραιότητα, εξ ου και οι κρατήσεις για το τέλος του έτους, ή ακόμη και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αυξάνονται ραγδαία, μολονότι ελλοχεύει ο κίνδυνος δεύτερου κύματος κρουσμάτων του κορωνοϊού. Οι κρατήσεις βέβαια αφορούν απομονωμένα και στην πλειονότητα των περιπτώσεων εξαιρετικά ακριβά καταλύματα, αφού μόνον αυτά προσφέρουν άνεση και ξεκούραση σε συνδυασμό με τις απαραίτητες αποστάσεις από την πολυκοσμία.

Ενδεικτικά, μεγάλο ενδιαφέρον έχει συγκεντρώσει το οκταήμερο σαφάρι της Roar Africa, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει διακοπές χωρίς να έρθει σε επαφή με κανέναν παρά μόνο με τον ιδιωτικό του πιλότο ή οποιονδήποτε άλλο βοηθό επιλέξει να τον συνοδεύει. Η τιμή για μία τέτοια εμπειρία ξεκινάει από τα 60.000 δολάρια ανά άτομο και ήδη έξι γκρουπ έχουν κάνει κρατήσεις για το τέλος του έτους. Μιλώντας στο Bloomberg, η διευθύνουσα σύμβουλος της Roar Africa, Ντέμπορα Καλμέγιερ, παραδέχθηκε πως επρόκειτο για ένα ακριβό ταξίδι, που δεν θα μπορούσε ποτέ να φέρει στο προσκήνιο πριν από την επέλαση του κορωνοϊού. Ωστόσο, η ίδια τόνισε πως αυτή δεν είναι μία συνηθισμένη περίοδος και συνεπώς η ζήτηση για τέτοιου είδους διακοπές είναι πρωτοφανής.

Υψηλότατη είναι παράλληλα η ζήτηση και για ιδιωτικά αεροσκάφη, διότι οι πελάτες όχι μόνον αποφεύγουν τις ουρές και τον συγχρωτισμό, αλλά επίσης δεν επηρεάζονται από τις ακυρώσεις και από άλλες δυσκολίες που προκύπτουν αυτή την περίοδο στον κλάδο της αεροπλοΐας. Ως αποτέλεσμα, αντίστοιχα αυξημένη θα είναι η ζήτηση και για τα καταλύματα που μπορούν να φιλοξενήσουν ιδιωτικά αεροσκάφη ή ελικόπτερα. Για παράδειγμα, σχεδόν όλα τα καταλύματα στο υπερπολυτελές θέρετρο Petit Saint Vincent στην Καραϊβική είναι κλεισμένα για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του 2020.

Αντίστοιχα υψηλό ενδιαφέρον έχουν συγκεντρώσει και άλλα θέρετρα με καμπίνες, βίλες ή σαλέ, τα οποία προσφέρουν όλες τις ανέσεις και την απαραίτητη απομόνωση. «Μέχρι στιγμής έχουμε επιβεβαιώσει τον διπλάσιο αριθμό κρατήσεων μεταξύ 24 Δεκεμβρίου και 2 Ιανουαρίου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι», δήλωσε στο Bloomberg υψηλόβαθμο στέλεχος του πολυτελούς Little Nell, που βρίσκεται κοντά στο χιονοδρομικό του Ασπεν. Συνολικά παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για διακοπές στην ύπαιθρο ή σε απομονωμένες τοποθεσίες, ενώ αντιθέτως οι τουρίστες φαίνεται πως θα αποφύγουν τις πόλεις.

Σύμφωνα με ορισμένα ταξιδιωτικά γραφεία, παρατηρούνται δύο τάσεις στην αγορά ταξιδίων. Αφενός υπάρχουν ορισμένοι που σπεύδουν να κλείσουν τις διακοπές τους, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο δεύτερου κύματος κρουσμάτων το φθινόπωρο. Είτε διατηρούν τις κρατήσεις τους είτε σχεδιάζουν νέα ταξίδια, ώστε να αναπληρώσουν τις χαμένες διακοπές της άνοιξης και του καλοκαιριού. Βέβαια, ορισμένοι προτιμούν τα απομονωμένα καταλύματα ή προχωρούν σε κρατήσεις με χαλαρή πολιτική ακύρωσης. Αφετέρου, υπάρχουν άλλοι, οι οποίοι είναι πιο επιφυλακτικοί και αρνούνται να ταξιδέψουν μέχρις ότου υπάρξει διαθέσιμο εμβόλιο ή τουλάχιστον μέχρι να σταθεροποιηθεί ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων. Βέβαια, υπάρχει και μία τρίτη κατηγορία, όσοι δηλαδή έχουν ακυρώσει τα προγραμματισμένα ταξίδια και σκέφτονται να επισκεφθούν νέα μέρη μόνο και μόνο για να μη λήξουν τα vouchers ή άλλως τα κουπόνια αποζημίωσης. Σε κάθε περίπτωση, «τα πολυτελή και ακριβά ταξίδια θα επιστρέψουν πρώτα από όλα», σχολίασε στο Bloomberg η Κέιτ Ντότι της GeoEx, ταξιδιωτικού γραφείου για περιπετειώδεις διακοπές.