ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η διαμάχη των αδελφών Μπάρκλεϊ, το Ritz και η εφημερίδα Telegraph

Η διαμάχη των αδελφών Μπάρκλεϊ, το Ritz και η εφημερίδα Telegraph

Αγεφύρωτες είναι πλέον οι διαφορές μεταξύ των Βρετανών δισεκατομμυριούχων και διδύμων αδελφών Φρέντρικ και Ντέιβιντ Μπάρκλεϊ, απειλώντας να καταστρέψουν ολοσχερώς την επιχειρηματική αυτοκρατορία και την προσωπική τους περιουσία, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη βρετανική εφημερίδα Telegraph και μέχρι πρότινος το υπερπολυτελές ξενοδοχείο Ritz του Λονδίνου.

Οπως έχουν επιβεβαιώσει στενοί τους συνεργάτες, μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους οι δύο 85χρονοι επιχειρηματίες διοικούσαν την αυτοδημιούργητη περιουσία τους από κοινού σε άψογη συνεργασία και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ωστόσο, με αφορμή την προσφορά της Telegraph προς πώληση, η οικογένεια Μπάρκλεϊ ήρθε σε ρήξη, η οποία μάλιστα έγινε γνωστή και κατέκλυσε ως είδηση τα βρετανικά μέσα.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Guardian, ο Ντέιβιντ Μπάρκλεϊ και οι τέσσερις γιοι του, οι οποίοι έχουν αναλάβει τη διοίκηση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων, διαφωνούσαν με την πώληση της Telegraph. Παράλληλα, βρισκόταν σε εξέλιξη και η εύρεση αγοραστή για το πεντάστερο Ritz του Λονδίνου, το οποίο αποτελούσε κορωνίδα της περιουσίας των Μπάρκλεϊ. Το είχαν αγοράσει το 1995 έναντι 83 εκατ. ευρώ.

Τα δύο αδέλφια λειτουργούσαν πλέον ξεχωριστά και προσέγγιζαν διαφορετικούς ενδιαφερόμενους αγοραστές. Προκειμένου να μαθαίνει για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της άλλης πλευράς, o μικρότερος γιος του Ντέιβιντ Μπάρκλεϊ παρακολουθούσε μυστικά τις συζητήσεις του Φρέντρικ Μπάρκλεϊ και της κόρης του, οι οποίοι έλαβαν προσφορά ύψους 1,5 δισ. ευρώ για το Ritz από το επενδυτικό ταμείο Sidra Capital της Σαουδικής Αραβίας.

Οι τελευταίοι, όταν διαπίστωσαν ότι οι συζητήσεις τους είχαν μαγνητοσκοπηθεί, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, κατηγορώντας την οικογένεια του Ντέιβιντ Μπάρκλεϊ για παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων και για παραβίαση εχεμύθειας. Εν τω μεταξύ, το υπερπολυτελές ξενοδοχείο πωλήθηκε εντέλει τον Μάρτιο έναντι περίπου 800 εκατ. ευρώ από την άλλη πλευρά της οικογένειας και χωρίς τη συναίνεση του Φρέντρικ Μπάρκλεϊ και της κόρης του, κορυφώνοντας τη διένεξη μεταξύ των δύο αδελφών. Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος έχει υποστηρίξει επανειλημμένως ότι ο αδελφός του χρησιμοποίησε τις παράνομα καταγεγραμμένες συζητήσεις ώστε να κλείσει πρώτος την πώληση του Ritz.

Η διαμάχη επανήλθε στο προσκήνιο χθες, καθώς ο Φρέντρικ Μπάρκλεϊ ανήρτησε δημόσια ένα άκρως ενοχοποιητικό βίντεο, που δείχνει τον ανιψιό του να τοποθετεί ή να αφαιρεί από δωμάτιο του Ritz μια συσκευή μαγνητοσκόπησης. Πρόκειται βέβαια για το δωμάτιο στο οποίο ο Φρέντρικ και η κόρη του συζητούσαν για τον ανασχηματισμό του ομίλου και πιθανά επιχειρηματικά ανοίγματα. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της υπόθεσης, η συσκευή κατέγραψε 94 ώρες συζητήσεων σχετικά με τους πιθανούς αγοραστές του ξενοδοχείου, καθώς και 1.000 επιπλέον συζητήσεις σε βάθος αρκετών μηνών.

«Παραθέτω αυτό το αποδεικτικό βίντεο, ώστε να δείξω πόσο εύκολο είναι να παρακολουθήσει κανείς άλλους σε δημόσιους χώρους. Δεν θέλω να ζήσει κανείς άλλος αυτή τη φρικτή εμπειρία, δηλαδή να παρακολουθούνται οι προσωπικές και ιδιωτικές συζητήσεις του από ξένους», δήλωσε ο Φρέντρικ Μπάρκλεϊ χθες. H δικηγόρος της άλλης πλευράς, που υπερασπίζεται τους γιους του Ντέιβιντ Μπάρκλεϊ, προσπάθησε να αντικρούσει τα στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι η κρυφή λήψη του συγκεκριμένου βίντεο αποτελεί αντίστοιχα παραβίαση των δικών τους προσωπικών δεδομένων.