ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με πτώση 1,37% έκλεισε την Τρίτη το Χρηματιστήριο

me-ptosi-1-37-ekleise-tin-triti-to-chrimatistirio-2379028

Πτωτικά και με ανεβασμένο τζίρο μετά και την επιστροφή των ανοικτών πωλήσεων, η οποία τείνει να ενισχύει τη συναλλακτική δραστηριότητα, κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη ωστόσο να κρατάει τις 600 μονάδες, παρά τις ισχυρές ρευστοποιήσεις που σημειώθηκαν στις τραπεζικές μετοχές, ενώ συνεχίστηκαν και οι εκροές λόγω MSCI. Το ανοδικό ξέσπασμα της Δευτέρας και το μίνι ράλι των τραπεζών έσβησε στη χθεσινή συνεδρίαση, με παράγοντες της αγοράς να επισημαίνουν πως σημαντικό ρόλο έπαιξε και η άρση της απαγόρευσης στις ανοικτές πωλήσεις, η οποία και έλυσε τα χέρια κάποιων funds, που ήταν «δεμένα» για δύο μήνες. Τα στατιστικά της κινητικότητάς τους, πάντως, θα γίνουν γνωστά εντός της εβδομάδας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ανάλογες πιέσεις σημειώθηκαν και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς πολλά από αυτά επίσης επέστρεψαν στην… κανονικότητα του short selling, ενώ άκρως αντίθετη ήταν η εικόνα στην αγορά ομολόγων, όπου οι κρατικοί τίτλοι της περιφέρειας της Ευρωζώνης σημείωσαν ισχυρό ράλι.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,37% στις 601,16 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 63,59 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,86% στις 1.436,74 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,68% στις 827,97 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε «βουτιά» της τάξεως του 5,70% και στις 272,11 μονάδες (μόλις 5 μονάδες μακριά από τα ιστορικά χαμηλά), με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 7,61%, τη Eurobank να κλείνει στο -4,38%, την Εθνική Τράπεζα στο -5,64% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -4,59%.

Πέραν των τραπεζικών μετοχών, από τα blue chips ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν η Aegean (-5.73%), η Titan (-4.06%, και λόγω εκροών MSCI) και η Coca-Cola (-3,46%).

Πάντως, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα, διευθυντή επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακής», και παρά τη χθεσινή υποχώρηση, το Χρηματιστήριο δείχνει αξιοπρόσεκτη αντοχή σε σχέση με τη διατήρηση των 600 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, αλλά και διάθεση να κινηθεί προς τις 620-630 μονάδες. Ωστόσο, με τον τραπεζικό δείκτη να βρίσκεται κοντά στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα λόγω της αβεβαιότητας για το πλάνο εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων από τα κόκκινα δάνεια, ο ρόλος των λοιπών δεικτοβαρών τίτλων αναβαθμίζεται. Την ίδια στιγμή, οι υπομονετικοί επενδυτές και το «έξυπνο χρήμα» διακρίνουν ήδη επενδυτικές επιλογές στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, που έχουν τις προϋποθέσεις να εκπλήξουν θετικά τα επόμενα χρόνια.

Για την ώρα, πάντως, το Χ.Α. θα υποστεί άλλη μια αφαίμαξη με τη μορφή των ρευστοποιήσεων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI (29/5 η καταληκτική ημερομηνία), τη στιγμή που αναδύθηκε νέο πλήγμα αξιοπιστίας σε μια ακόμη εισηγμένη εταιρεία με την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της (MLS). Η διατήρηση, επομένως, της αγοράς πάνω από την κρίσιμη στήριξη των 582 μονάδων είναι για τις επόμενες ημέρες ένα ενδεχόμενο που θα μπορεί να  σηματοδοτήσει την απομάκρυνση άλλων, πιο απαισιόδοξων σεναρίων για το εγγύς μέλλον.