Κοντά σε συμφωνία συναλλαγματικής ενίσχυσης 20 δισ. δολ. η Τουρκία

Κοντά σε συμφωνία συναλλαγματικής ενίσχυσης 20 δισ. δολ. η Τουρκία

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιφατικά είναι τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου σχετικά με την εκστρατεία της Αγκυρας που αναζητεί χρηματοδότες ανά τον κόσμο, από την Ιαπωνία μέχρι το Κατάρ και από την Κίνα μέχρι τη Βρετανία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Haberturk, η Τράπεζα της Τουρκίας είναι πολύ κοντά σε συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων (swap) ύψους 20 δισ. δολαρίων με τη Βρετανία και την Ιαπωνία. Το εν λόγω πρακτορείο υποστηρίζει μάλιστα πως ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε θα ανακοινώσει τη σχετική συμφωνία αύριο, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή, όμως, το πρακτορείο Anadolu διαψεύδει την πληροφορία επικαλούμενο πηγές των υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας. Υποστηρίζει, μάλιστα, πως οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς όμως να πλησιάζουν σε συμφωνία. Εχει προηγηθεί άρνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, που δεν συμπεριέλαβε την τουρκική λίρα στα swap που συμφώνησε με σειρά κεντρικών τραπεζών πολλών χωρών.

Η τουρκική κυβέρνηση αναζητεί χρηματοδότες ανά τον κόσμο για να στηρίξει τη χειμαζόμενη οικονομία της, που έχει δεχθεί καίριο πλήγμα από την πανδημία. Εχει, άλλωστε, σχεδόν εξαντλήσει τα συναλλαγματικά διαθέσιμά της στην προσπάθεια να στηρίξει το νόμισμά της. Την ίδια στιγμή, όμως, εγκαταλείπεται από τους ξένους επενδυτές και τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες.

Η γαλλική επενδυτική τράπεζα BNP Paribas διακόπτει ουσιαστικά τις συναλλαγές σε τουρκικές λίρες, αν και την περασμένη εβδομάδα η Αγκυρα ανακάλεσε σχετική απαγόρευση κατά τριών ξένων τραπεζών. Περιορίζει τις σχετικές συναλλαγές μόνο σε κινήσεις που στοχεύουν να μειώσουν την έκθεση των πελατών της στο τουρκικό νόμισμα.

Η ΒΝΡ διενεργούσε έως τώρα μεγάλο όγκο συναλλαγών σε τουρκικές λίρες, ήταν από τις σημαντικότερες ξένες τράπεζες σε αυτόν τον τομέα της αγοράς. Ελέγχει, άλλωστε, μερίδιο στην τουρκική τράπεζα Turk Ekonomi Bankasi AS. Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, η απόφαση της γαλλικής επενδυτικής να αποσυρθεί από την τουρκική αγορά συναλλάγματος σκιαγραφεί πόσο εύθραυστες έχουν γίνει πλέον οι σχέσεις ανάμεσα στους επενδυτές και στις τουρκικές αρχές μετά την πρόσφατη πτώση των αγορών και τη νέα κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος.

Ιδιαιτέρως, όμως, από τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε πόλεμο κατά των ξένων τραπεζών, στις οποίες επέρριψε την ευθύνη για τη συνεχή διολίσθηση της τουρκικής λίρας και τις κατηγόρησε ότι χειραγωγούν και υπονομεύουν το τουρκικό νόμισμα. Προ περίπου δύο εβδομάδων απαγόρευσε σε τρεις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες τη διενέργεια συναλλαγών σε τουρκικές λίρες. Πρόκειται για τις Citigroup, UBS και BNP Paribas, τις οποίες και κατηγόρησε ότι δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους έναντι Τούρκων εταίρων τους.

Στη συνέχεια υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους ότι θα διαλύσει τις συνωμοσίες ξένων κέντρων που απεργάζονται την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας. Οπως υπογραμμίζει το Bloomberg, η στάση της ΒΝΡ καταδεικνύει πόσο δύσκολη είναι η διενέργεια συναλλαγών σε τουρκικές λίρες για τους ξένους επενδυτές. Στην προσπάθειά τους να ανακόψουν την πτώση του τουρκικού νομίσματος, οι τραπεζικές εποπτικές αρχές της Τουρκίας έλαβαν μέτρα με τα οποία περιόρισαν δραστικά την πρόσβαση των ξένων επενδυτών σε τουρκικές λίρες.

Μεταξύ άλλων, μείωσαν δραστικά τα όρια των swap νομισμάτων που επιτρέπονται ανάμεσα στις εγχώριες και στις ξένες τράπεζες. Οι κινήσεις αυτές είχαν, όμως, το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, καθώς προκάλεσαν νέα μαζική έξοδο των ξένων επενδυτών από το τουρκικό νόμισμα και τους τουρκικούς τίτλους. Ετσι, την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου οι εκροές ξένου κεφαλαίου από το νόμισμα και τους τίτλους της Τουρκίας έφθασαν στο 1 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή