Κίνδυνος μόνιμης ζημίας στην οικονομία των ΗΠΑ

Κίνδυνος μόνιμης ζημίας στην οικονομία των ΗΠΑ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω της πανδημίας απάντησαν χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Στίβεν Μνούτσιν. Οι δύο αξιωματούχοι μίλησαν ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας αφενός για τα ήδη εγκεκριμένα πακέτα στήριξης, τα οποία έχουν δεχθεί δριμεία κριτική σε ορισμένα σημεία, αφετέρου για το ενδεχόμενο εφαρμογής επιπλέον πακέτου ανάλογα με την πορεία της πανδημίας. Επιπροσθέτως, στη συζήτηση τέθηκε επανειλημμένως το ζήτημα της ραγδαία αυξανόμενης ανεργίας στη χώρα και των επιπτώσεών της στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Τα πακέτα στήριξης που έχει εφαρμόσει η αμερικανική κυβέρνηση επικρίθηκαν έντονα, καθώς η οικονομική ενίσχυση μέσω επιταγών καθυστερεί να φθάσει στα αμερικανικά νοικοκυριά. Ορισμένοι γερουσιαστές επισήμαναν παράλληλα ότι μέσω των πακέτων επωφελήθηκαν μεγάλες εταιρείες, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις δεν έλαβαν αρκετή στήριξη. Ο Μνούτσιν τόνισε πως η επόμενη χρηματοδότηση θα διοχετευθεί σε μεγάλο φάσμα επιχειρήσεων, ώστε να περιλαμβάνονται όσες δεν πληρούν τα κριτήρια για τα τρέχοντα προγράμματα. Ο ίδιος υποσχέθηκε επίσης ότι θα εξετάσει κάθε πιθανό σενάριο για τη διάσωση των θέσεων εργασίας. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που δέχονται κρατική στήριξη δεν δεσμεύονται για διατήρηση των εργαζομένων τους και το ζήτημα των απολύσεων είναι στη διακριτική τους ευχέρεια.

Ο Μνούτσιν σκοπεύει να εξαντλήσει το ποσό των 500 δισ. δολαρίων που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο προκειμένου να ενισχύσει την οικονομία. Προς το παρόν έχει δεσμευθεί για τη διοχέτευση 195 δισ. δολαρίων, ενώ θα αξιοποιήσει το υπόλοιπο ποσό ανάλογα με τις ανάγκες της αμερικανικής οικονομίας τους επόμενους μήνες. Μάλιστα δήλωσε ότι είναι απολύτως διατεθειμένος να αναλάβει ορισμένα ρίσκα όσον αφορά τα προγράμματα στήριξης.

«Υπάρχει ο κίνδυνος μόνιμης ζημίας», τόνισε ο Μνούτσιν χθες ενώπιον της Γερουσίας. Ο ίδιος επανέλαβε τις προβλέψεις του για επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης το δεύτερο τρίμηνο, παράλληλα με το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης της ανεργίας, ωστόσο σημείωσε ότι θα βελτιωθεί το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Οσον αφορά τις κινήσεις της Fed, ο Πάουελ δήλωσε ότι το ποσό που έχει μέχρι στιγμής διοχετεύσει η τράπεζα είναι αρκετά περιορισμένο και ότι το πρόγραμμα στήριξης προς τις μεγάλες επιχειρήσεις θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του Μαΐου. Ο ίδιος σχολίασε επιπλέον ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβλέψει κανείς την επιτυχία της άρσης των μέτρων σε ορισμένες πολιτείες. Σημείωσε, όμως, ότι τα αποτελέσματα από την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας θα φανούν πολύ σύντομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή