ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σημειώνοντας κέρδη σε όλους τους κλάδους, ιδίως χάρη στην άνοδο των τεχνολογικών εταιρειών και του τομέα της ενέργειας. Συγκεκριμένα, ο τεχνολογικός τομέας της Ευρώπης ενισχύθηκε κατά 2,2%, καθώς επωφελήθηκε από τη γενικότερη αισιοδοξία που επικρατούσε στον σχετικό κλάδο. Αντίστοιχα, υψηλά ήταν τα κέρδη του αμερικανικού δείκτη Nasdaq από την άνοδο των αμερικανικών Facebook, Αmazon και Apple. Οσον αφορά τον ευρωπαϊκό κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, σημείωσε κέρδη ύψους 1,7%. Αυτή την εβδομάδα το επενδυτικό κλίμα ήταν συνολικά θετικό εξαιτίας της προόδου στη γαλλογερμανική συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ως αποτέλεσμα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ολοκλήρωσαν την καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων τριών εβδομάδων. Ο FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 1,08% και ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης επίσης στο πράσινο με κέρδη 1,34%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,98%.

Κέρδη εμφάνιζαν και τα αμερικανικά χρηματιστήρια χθες αργά το βράδυ. Η άνοδος του Nasdaq, που σημείωσε τα υψηλότερα κέρδη των τελευταίων τριών μηνών, έδωσε ώθηση και στους υπόλοιπους βασικούς αμερικανικούς δείκτες. Παρά τις πρόσφατες αντιφατικές ειδήσεις σχετικά με την πρόοδο του εμβολίου για τον κορωνοϊό από την αμερικανική φαρμακευτική Moderna, το επενδυτικό κλίμα ήταν εξαιρετικά αισιόδοξο. Οι αγορές κινούνταν ανοδικά αφενός λόγω του σταδιακού ανοίγματος των πολιτειών σε όλη τη χώρα, αφετέρου ενόψει της συνεδρίασης της Fed. Ο πρόεδρος της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, είχε δηλώσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι εξετάζονται πολλά σενάρια για τη στήριξη αδύναμων κλάδων της οικονομίας.

Στο πράσινο, με κέρδη της τάξης του 1,29%, βρισκόταν χθες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης ο δείκτης Dow Jones. Επίσης ανοδικά στο 1,53% κινείτο ο S&P 500, ενώ ο Nasdaq κατέγραφε κέρδη 1,9%. Η άνοδος «σχετίζεται με την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Ορισμένες πολιτείες βρίσκονται μερικά βήματα μπροστά σε σχέση με άλλες, αλλά γενικά η επανεκκίνηση προσδίδει λίγη αισιοδοξία στις αγορές», σχολίασε στο Reuters ο Ρόμπερτ Παβλίκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Slatestone Wealth στη Νέα Υόρκη.

Η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε έως και 4%, καθώς υπήρξαν ενδείξεις ότι αυξήθηκε η παγκόσμια ζήτηση. Η τιμή του αμερικανικού αργού αυξήθηκε κατά 2,75% στα 32,84 δολάρια το βαρέλι και το Brent ενισχύθηκε κατά 1,88% στα 35,30 δολάρια το βαρέλι.