Υφεση 7% για την «ανοιχτή» οικονομία της Σουηδίας

Υφεση 7% για την «ανοιχτή» οικονομία της Σουηδίας

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμφιλεγόμενη στρατηγική της Σουηδίας να αφήσει ανοιχτή την οικονομία της εν μέσω της πανδημίας αποδεικνύεται ανεπιτυχής. Αφενός η χώρα μετράει περισσότερα θύματα από τον κορωνοϊό σε σχέση με τις γειτονικές της χώρες, αφετέρου η οικονομία της οδεύει προς ύφεση, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία.

Οπως, άλλωστε, δήλωσε αυτή την εβδομάδα η υπουργός Οικονομικών της χώρας Μαγκνταλένα Αντερσον, προβλέπεται πως η σουηδική οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση 7% φέτος. Η χώρα αντιμετωπίζει μια πολύ βαθιά οικονομική κρίση, σχολίασε η ίδια, τονίζοντας παράλληλα ότι η επιβράδυνση σημειώνεται πολύ ταχύτερα από το αναμενόμενο.

Μετά τις δηλώσεις της, όμως, ακολούθησαν επιπλέον δυσοίωνα οικονομικά στοιχεία. Η εθνική υπηρεσία δημοσίου χρέους ανακοίνωσε πως ο δανεισμός αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριάντα ετών εξαιτίας της ρευστότητας που έπρεπε να διοχετευθεί άμεσα στην οικονομία. Επίσης, δημοσιεύτηκε σχετική έρευνα που αποδείκνυε ότι το 40% των σουηδικών επιχειρήσεων στον κλάδο των υπηρεσιών βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας. Παράλληλα, ως αποτέλεσμα της πανδημίας, το ποσοστό ανεργίας στη χώρα έχει ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ. O Μάρτεν Μπγέλερουπ, επικεφαλής οικονομολόγος της σουηδικής υπηρεσίας δημοσίου χρέους, ανέφερε πως η Σουηδία θα βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες που επέβαλαν καθεστώς καραντίνας, ωστόσο σημείωσε πως η διαφορά θα είναι μόνον οριακή.

Υφεση 7% για την «ανοιχτή» οικονομία της Σουηδίας-1

Οι επιχειρήσεις παρέμειναν ανοιχτές, ωστόσο η σουηδική οικονομία δεν κατάφερε να αποφύγει την ύφεση, καθώς εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το εμπόριο με τρίτες χώρες.

Σε αντίθεση με τις 187 χώρες ανά τον κόσμο που επέβαλαν  περιοριστικά μέτρα για την καταστολή του κορωνοϊού, οι επιχειρήσεις και τα σχολεία της σκανδιναβικής χώρας παρέμειναν ανοιχτά. Παρ’ όλα αυτά, η σουηδική οικονομία δεν κατάφερε να αποτρέψει την ύφεση, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εμπόριο με τρίτες χώρες. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές συνεισφέρουν περίπου το 50% του σουηδικού ΑΕΠ. «Η οικονομία θα περιορίζεται από την ανάκαμψη της υπόλοιπης ηπείρου, διότι εξαρτάται από την εξωτερική ζήτηση», εξήγησε στο Bloomberg ο Ντέιβιντ Οξλεϊ της Capital Economics. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία Volvo, προχώρησαν μετά την επέλαση της πανδημίας σε χιλιάδες απολύσεις εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης.

Ο τρόπος με τον οποίο η Σουηδία επέλεξε να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό έχει επικριθεί επανειλημμένως. Ωστόσο, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται για πείραμα με ανθρώπινες θυσίες. Αντιθέτως, όπως έχει υποστηρίξει o επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας Αντερς Τέγκνελ, η Σουηδία ακολουθεί ένα μοντέλο βιώσιμο, αφού ο ιός θα εξακολουθεί κατά πάσα πιθανότητα να υπάρχει σε βάθος χρόνου. «Εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα κανονικότητα, οι Σουηδοί αντιπροσωπεύουν το μελλοντικό πρότυπο σε πολλά επίπεδα», δήλωσε πρόσφατα ο Μάικλ Ράιαν, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ. Το συγκεκριμένο μοντέλο είχε κερδίσει αρκετούς υποστηρικτές εκτός Σουηδίας, οι οποίοι θεωρούσαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Σκανδιναβίας θα απέφευγε τουλάχιστον μια βαθιά ύφεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή