ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κύπρος προσφεύγει στον ESM

Η Κύπρος προσφεύγει στον ESM

H Κύπρος είναι η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που ανακοινώνει ότι θα προσφύγει στην προληπτική πιστωτική γραμμή Pandemic Crisis Support του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης δήλωσε στη διαδικτυακή εκπομπή Science Hoaxes ότι «φυσικά θα αξιοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας για τις δαπάνες υγείας».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ο κ. Πετρίδης εξήγησε ότι θα πρέπει πρώτα να κοστολογηθούν οι δαπάνες υγείας που έχουν ήδη καταβληθεί ή θα καταβληθούν στη συνέχεια, όπως τα κονδύλια για τη νέα μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και τα διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό. Υπενθυμίζεται ότι έχουν διενεργηθεί περισσότερα από 90.000 διαγνωστικά τεστ για περιστατικά κορωνοϊού στην Κύπρο (ένας από τους μεγαλύτερους αριθμούς κατά κεφαλή στον κόσμο). Μεγάλο μέρος του κόστους για τα τεστ αυτά έχει καταβληθεί από το κράτος.
«Ο σκοπός είναι να κοστολογηθούν (οι δαπάνες) και να αντληθεί δανειοδότηση από τον ΕΜΣ με φθηνή ρευστότητα», είπε ο κ. Πετρίδης. Σύμφωνα με τους όρους της προληπτικής γραμμής (δάνεια ως το 2% του ΑΕΠ της χώρας που προσφεύγει), ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει προ εβδομάδων στην «Καθημερινή της Κύπρου» ότι η χώρα του μπορεί να λάβει ως και 400 εκατ. ευρώ από τον Μηχανισμό.