Στην πιστωτική γραμμή του ESM προσφεύγει η Κύπρος

Στην πιστωτική γραμμή του ESM προσφεύγει η Κύπρος

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Κύπρος είναι η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που θα προσφύγει στην προληπτική πιστωτική γραμμή Pandemic Crisis Support του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης δήλωσε στη διαδικτυακή εκπομπή «Science Hoaxes» ότι «φυσικά θα αξιοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας για τις δαπάνες στην Υγεία».

Συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» αναφέρει ότι ο κ. Πετρίδης εξήγησε ότι θα πρέπει πρώτα να κοστολογηθούν οι δαπάνες στην Υγεία που έχουν ήδη καταβληθεί ή θα καταβληθούν στη συνέχεια, όπως τα κονδύλια για τη νέα μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και τα διαγωνιστικά τεστ για τον κορωνοϊό. Υπενθυμίζεται ότι έχουν διενεργηθεί περισσότερα από 90.000 διαγνωστικά τεστ για περιστατικά κορωνοϊού στην Κύπρο (ένας από τους μεγαλύτερους αριθμούς κατά κεφαλήν στον κόσμο). Μεγάλο μέρος του κόστους για τα τεστ αυτά έχει καταβληθεί από το κράτος.

«Ο σκοπός είναι να κοστολογηθούν (οι δαπάνες) και να αντληθεί δανειοδότηση από τον ESM με φθηνή ρευστότητα», είπε ο κ. Πετρίδης. Σύμφωνα με τους όρους της προληπτικής γραμμής (δάνεια ώς το 2% του ΑΕΠ της χώρας που προσφεύγει), ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει προ εβδομάδων ότι η Κύπρος μπορεί να λάβει έως και 400 εκατ. ευρώ από τον μηχανισμό.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα πιστωτική γραμμή, που εγκρίθηκε επισήμως από το συμβούλιο διοικητών του ESM την περασμένη εβδομάδα, παρέχει δάνεια με μέση ωρίμανση τα 10 χρόνια και επιτόκιο πολύ κοντά στο μηδέν. Ο μόνος όρος για την παροχή της βοήθειας είναι η δέσμευση των χωρών που προσφεύγουν ότι θα δαπανήσουν τα χρήματα για την κάλυψη άμεσων και έμμεσων δαπανών που συνδέονται με την υγειονομική κρίση. Το Pandemic Crisis Support έχει ημερομηνία λήξης στις 31.12.2022, αλλά μπορεί να καταργηθεί νωρίτερα, με απόφαση του συμβουλίου διοικητών. Η πιστωτική γραμμή θα διατίθεται στις χώρες που θα την αιτηθούν για 12 μήνες, με δυνατότητα δύο εξάμηνων παρατάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή