Θύματα της… πανδημίας οι μέτοχοι βρετανικών εταιρειών

Θύματα της… πανδημίας οι μέτοχοι βρετανικών εταιρειών

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρότατο θα είναι το πλήγμα της πανδημίας στον επενδυτικό κόσμο και ιδίως στους επενδυτές των βρετανικών επιχειρήσεων, οι οποίοι ανέκαθεν λάμβαναν τεράστιο μερίδιο μερισμάτων σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, οι βρετανικές επιχειρήσεις του δείκτη Stoxx Europe 600, που απαρτίζεται από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της ηπείρου, διοχέτευσαν μερίσματα ύψους περίπου 120 δισ. δολαρίων κατά το δημοσιονομικό έτος 2019. Δηλαδή, οι βρετανικές επιχειρήσεις κατέβαλαν περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού ύψους των μερισμάτων, ξεπερνώντας κατά πολύ όσα διέθεσαν οι γαλλικές επιχειρήσεις (69 δισ. δολάρια) ή οι γερμανικές (53 δισ. δολάρια).

Φέτος, όμως διαμορφώνεται ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο, το οποίο θα ζημιώσει έντονα τις βρετανικές επιχειρήσεις και τους επενδυτές τους. Αυτή την εβδομάδα, το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών απαγόρευσε τη χορήγηση μπόνους και μερισμάτων σε όσες επιχειρήσεις δεχθούν κρατική στήριξη λόγω του οικονομικού πλήγματος από την πανδημία.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, τα μπόνους και τα μερίσματα μειώθηκαν κατά 40 δισ. δολάρια. Πρόκειται δηλαδή για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης. «Σε πολλές περιπτώσεις, οι αλλαγές στην πολιτική χορήγησης μερισμάτων αντανακλά την αδυναμία πρόβλεψης σχετικά με την επιστροφή στην κανονικότητα. Ωστόσο, ένας νέος παράγοντας είναι η σχέση μεταξύ της κρατικής στήριξης και της συμπεριφοράς των επιχειρήσεων», δήλωσε στο Bloomberg o Μπεν Λόφτχαους, υψηλόβαθμο στέλεχος στην εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Janus Henderson.

Μεταξύ των μεγαλύτερων βρετανικών επιχειρήσεων συγκαταλέγονται πολλές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες. Συνεπώς, όταν η αρμόδια εποπτική αρχή της Τράπεζας της Αγγλίας προειδοποίησε τις επιχειρήσεις, στο τέλος Μαρτίου, να προστατεύσουν τα αποθεματικά τους, τα μπόνους και τα μερίσματα μειώθηκαν ραγδαία. Βάσει των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, σχεδόν το 50% των βρετανικών επιχειρήσεων του Stoxx 600 είτε ανέβαλε είτε ακύρωσε εντελώς την καταβολή μερισμάτων. Πρόκειται για υψηλότατο ποσοστό συγκριτικά με τις υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Μάλιστα, αναμένεται πως η ίδια κατάσταση θα συνεχιστεί και μετά το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τον Κιτ Ατκινσον, υψηλόβαθμο στέλεχος της Link Group, οι ασφαλέστερες επενδύσεις αυτή τη στιγμή είναι στον κλάδο της εστίασης, της υγείας, των βασικών καταναλωτικών αγαθών, της καπνοβιομηχανίας, καθώς και σε άλλους τομείς που επίσης παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Ο Χοακίμ Κλίμεντ, αναλυτής της επενδυτικής τράπεζας Liberum, προειδοποίησε πως οι κλάδοι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι η ψυχαγωγία, οι μεταφορές και η ενέργεια. «Αυτό που μας εντυπωσίασε είναι ότι ακόμη και εταιρείες που θα μπορούσαν εύκολα να καταβάλουν μερίσματα, όπως η Royal Dutch Shell, επέλεξαν να τα μειώσουν ή να τα αναστείλουν», σχολίασε στο Bloomberg ο Κλίμεντ. «Αυτό βγάζει νόημα μόνον εάν η διοίκηση της εταιρείας πιστεύει πως μπορεί να ενισχύσει την τιμή της μετοχής μετά την πάροδο της κρίσης, επαναφέροντας τα μερίσματα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Μέχρι τα μέσα του Μαΐου εκκρεμούσαν μερίσματα ύψους 39 δισ. δολαρίων στις βρετανικές επιχειρήσεις. Οι εταιρείες εξορύξεων, οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας, οι πετρελαϊκές, οι καταναλωτικές και ασφαλιστικές επιχειρήσεις ανήκουν στους κλάδους που είναι πιθανότερο να καταβάλουν μερίσματα και μπόνους μέσα στο 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή