Σε ανάκαμψη του τουρισμού προσβλέπει η Τουρκία

Σε ανάκαμψη του τουρισμού προσβλέπει η Τουρκία

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσβλέποντας στην τόνωση που μπορεί να προσφέρει στη χειμαζόμενη οικονομία της ο τουρισμός, η Τουρκία επιχειρεί μια επανεκκίνηση του κλάδου, που αντιπροσωπεύει το 10% του ΑΕΠ της. Ανοίγει, έτσι, ξανά τις πόρτες της στους ξένους τουρίστες από τον Ιούνιο, αλλά όσο διαρκούν οι προετοιμασίες για την υποδοχή τους ευελπιστεί και σε κάποια κινητικότητα της εγχώριας αγοράς διακοπών.

Μιλώντας στον ραδιοτηλεοπτικό όμιλο NTV, ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει κάποια κινητικότητα στον εσωτερικό τουρισμό από τις 28 Μαΐου. Πρόσθεσε, όμως, ότι από τα μέσα Ιουνίου ελπίζει πως θα αρχίσουν να καταφθάνουν ξένοι τουρίστες στη γειτονική χώρα, καθώς τότε θα επιτραπούν οι πρώτες πτήσεις από το εξωτερικό. Προέβλεψε, μάλιστα, πως οι πρώτοι τουρίστες θα προέρχονται από την Κίνα και τη Νότια Κορέα και τόνισε ότι είναι ήδη σε εξέλιξη πρόγραμμα πιστοποίησης των ξενοδοχείων της χώρας.

Σύμφωνα με παράγοντες της τουρκικής τουριστικής αγοράς, στην εποχή της πανδημίας δεν είναι ρεαλιστικός πλέον ο στόχος που είχε θέσει η Αγκυρα για τη φετινή σεζόν, συγκεκριμένα για 58 εκατ. τουρίστες με έσοδα 41 δισ. δολάρια. «Αν καταφέρουμε να προσελκύσουμε και τους μισούς από αυτούς τους τουρίστες, πιστεύω θα είναι επιτυχία», δήλωσε στο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ξιν Χουά» ο Σερκάν Γιαγκτσί, τουριστικός πράκτορας στην Αγκυρα.

Οπως τόνισε ο ίδιος, πρόκειται για τη χειρότερη κρίση που έχει γνωρίσει ο κλάδος του και πρόσθεσε πως «η χρονιά άρχισε εφιαλτικά και αυτός ο ιός δεν σκοπεύει να μας αφήσει ήσυχους». Εξέφρασε, παράλληλα, προβληματισμό «για το πώς θα αντιδράσουν τόσο οι εγχώριοι όσο και οι ξένοι τουρίστες στα μέτρα ασφαλείας που αποφάσισαν να επιβάλουν οι τουρκικές αρχές». Πρόκειται για 132 σαφώς καθορισμένα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να τηρηθούν κατόπιν σχετικής εντολής του τουρκικού υπουργείου Τουρισμού.

Επιφυλακτικός δηλώνει, άλλωστε, και ο Ιρφάν Καρσλί, ιδιοκτήτης τουριστικού πρακτορείου στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος εκφράζει μεν ικανοποίηση για τα μέτρα ασφαλείας, αλλά παραμένει απαισιόδοξος. «Δεν ξέρουμε αν η πανδημία θα μας επιτρέψει να έχουμε πραγματικά μια τουριστική σεζόν φέτος», λέει και προσθέτει πως ακόμη κι αν η χώρα κατορθώσει να ελέγξει την υγειονομική κρίση, ο τουριστικός κλάδος θα πρέπει να καθησυχάσει την πελατεία του και να πείσει τους τουρίστες «πως είναι ασφαλείς όσο βρίσκονται εδώ, αλλά αυτό είναι δύσκολο». Προεξοφλεί, βεβαίως, ότι θα αγνοήσουν τον κίνδυνο «επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και γενικώς επαγγελματίες που έχουν λόγους να έρθουν στην Τουρκία, αλλά οι παραδοσιακοί τουρίστες μάλλον θα την αποφύγουν, όπως και οποιαδήποτε άλλη χώρα».

Παράλληλα, εξάλλου, σχετικό δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah επικαλείται δημοσκόπηση που διεξήγαγε ο διεθνής οργανισμός IMWF μεταξύ 822 επιχειρήσεων και 1.468 επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου σε 45 χώρες και η οποία καταδεικνύει πως η Τουρκία θα είναι ο τουριστικός προορισμός που θα σημειώσει τη μεγαλύτερη και ταχύτερη ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Στο μεταξύ, οι τουρκικές αρχές έχουν εγκαινιάσει «επίθεση φιλίας» σε 70 χώρες, τις οποίες ενημερώνουν τηλεφωνικώς για τα μέτρα ασφαλείας και τις υποδομές του συστήματος υγείας προκειμένου να τις διαβεβαιώσουν πως η Τουρκία είναι ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός. Μιλώντας στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», ο επικεφαλής του IMWF Νετσίπ Φουάτ Ερσόι τόνισε πως η εν λόγω δημοσκόπηση «αντανακλά τις επιπτώσεις της πανδημίας στους διάφορους τουριστικούς προορισμούς, αλλά και στους πελάτες και στις αεροπορικές εταιρείες». Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως το 59% των ερωτηθέντων προεξοφλεί ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αρχίσει και πάλι ο κόσμος να ταξιδεύει στο εξωτερικό. Πρόσθεσε, πάντως, πως η Τουρκία ήρθε πρώτη στις προβλέψεις για το ποιος τουριστικός προορισμός θα ανακάμψει ταχύτερα, καθώς την ανέφερε το 12,2% των ερωτηθέντων. Την ακολουθεί η Ταϊλάνδη με το 11,7 % των απαντήσεων και η Κίνα με το 9,2%.

Σημειωτέον ότι στη διάρκεια του περασμένου έτους η Τουρκία κατέγραψε 45 εκατ. αφίξεις τουριστών, που άφησαν στη χώρα 34,5 δισ. δολάρια.

Μείωση επιτοκίων

Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Τουρκίας επιχειρεί να τονώσει την οικονομία της χώρας δίνοντας ώθηση στον δανεισμό με μια ακόμη μείωση των επιτοκίων της τουρκικής λίρας κατά 50 μονάδες βάσης. Πρόκειται για την ένατη μείωση του κόστους δανεισμού μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες κι ενώ η χώρα κινδυνεύει το τελευταίο διάστημα να ξαναζήσει τη νομισματική κρίση που τη συγκλόνισε το καλοκαίρι του 2018. Η κίνηση  αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Πέμπτης, μετά την ελαφρά ανάκαμψη της τουρκικής λίρας, που κυμαίνεται σε επίπεδα γύρω στις 6,789 λίρες προς ένα δολάριο. Μία ημέρα νωρίτερα, η Τουρκία είχε επιτύχει επέκταση υφιστάμενης συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων με το Κατάρ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή