Ισχυρές πιέσεις στην αγορά εργασίας της Κίνας

Ισχυρές πιέσεις στην αγορά εργασίας της Κίνας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς στόχο για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2020 έκλεισε χθες η Λαϊκή Εθνοσυνέλευση της Κίνας, καθώς, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας Λι Κετσιάνγκ, η κατάσταση φέτος θα εξαρτηθεί από «απρόβλεπτους παράγοντες». Ο πρωθυπουργός της χώρας αναφερόταν ασφαλώς στην εξέλιξη της πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και στις εμπορικές σχέσεις της Κίνας με τρίτες χώρες και ιδίως με τις ΗΠΑ.

Πολλοί οικονομολόγοι και αναλυτές της αγοράς δεν εμπιστεύονται τα ετήσια οικονομικά στοιχεία της Κίνας. Ωστόσο, οι ετήσιες προβλέψεις αναδεικνύουν τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης σχετικά με την κατάσταση και τις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας.

Ως αποτέλεσμα του κορωνοϊού, η κινεζική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας την πρώτη επιβράδυνση των τελευταίων δεκαετιών. Οπως επεσήμανε χθες ο Λι Κετσιάνγκ, η εγχώρια κατανάλωση, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές υποχωρούν. Παράλληλα, η αγορά εργασίας δέχεται τεράστιες πιέσεις, όπως και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος. To επόμενο βήμα της Κίνας για φέτος είναι να δημιουργήσει εννέα εκατομμύρια θέσεις εργασίας, που είναι ο χαμηλότερος στόχος από το 2013. Ενδεικτικά, το 2019 είχε υποσχεθεί τη δημιουργία 11 εκατ. θέσεων εργασίας. Επίσης, φοβούμενοι για το πλήγμα της πανδημίας στην αγορά εργασίας, οι κορυφαίοι Κινέζοι αξιωματούχοι υποσχέθηκαν ότι θα διοχετεύσουν περισσότερη στήριξη στην οικονομία.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα διαμορφωθεί τουλάχιστον στο 3,6% φέτος, σε σχέση με το 2,8% πέρυσι. Η κινεζική κυβέρνηση πρόκειται να ενισχύσει το πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων των περιφερειακών της κυβερνήσεων από τα 301 δισ. δολάρια στα 527 δισ. δολάρια. Θα εκδοθούν επίσης κρατικά ομόλογα 140 δισ. δολαρίων. Τα 280 δισ. δολάρια, που θα μπορέσει να συγκεντρώσει από τα ειδικά κρατικά ομόλογα της πανδημίας, θα διοχετευθούν στις περιφερειακές κυβερνήσεις της χώρας, σύμφωνα με τον κ. Λι. Η δημοσιονομική στήριξη αντιστοιχεί περίπου στο 4,1% του ΑΕΠ της Κίνας, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters. «Τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης στον ετήσιο προϋπολογισμό είναι τουλάχιστον ισότιμα με την περίοδο μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση», σχολίασε στο Reuters ο Τζούλιαν Εβανς-Πρίτσαρντ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Capital Economics.

Παράλληλα, και παρά τις τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών, η Κίνα ανακοίνωσε πως θα εξακολουθήσει να διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ για την εφαρμογή της προκαταρκτικής εμπορικής συμφωνίας. Επιπλέον, ο κ. Λι δήλωσε ότι «η Κίνα θα συνεχίσει να ενισχύει την οικονομική και εμπορική συνεργασία με άλλες χώρες, ώστε να υπάρχουν κοινά οφέλη». Ο πρωθυπουργός της χώρας τόνισε επίσης ότι η Κίνα θα συμμετάσχει ενεργά στην αναδιάρθρωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή