Mε κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Mε κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση του Βερολίνου να στηρίξει τον γερμανικό αερομεταφορέα Lufthansa με κρατική ενίσχυση ύψους 9 δισ. ευρώ καθώς και η συμφωνία με την οποία διευθετήθηκαν οι αγωγές κατά της φαρμακοβιομηχανίας Bayer καλλιέργησαν χθες κλίμα αισιοδοξίας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, δίνοντας ανοδική ώθηση στις τιμές των μετοχών.

Παράλληλα, το βελτιωμένο οικονομικό αίσθημα μεταξύ των γερμανικών επιχειρήσεων ενέτεινε την αισιοδοξία στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ οι χώρες της Ευρώπης αρχίζουν σταδιακά και προσεκτικά να επαναλειτουργούν. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε χθες η ανακοίνωση του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης «προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας» στις επιχειρήσεις. Η σχετική έρευνα του Ifo φέρει τον δείκτη οικονομικού κλίματος να σημειώνει άνοδο τον Μάιο στις 79,5 μονάδες, από τις 74,2 μονάδες του Απριλίου. Οπως σχολίασε στο Reuters, «πρόκειται για καλά νέα, καθώς καταδεικνύει ότι τον Μάιο ανακόπτεται η πτώση του οικονομικού αισθήματος, που ήταν έντονη τον Απρίλιο».

Ετσι, οι επενδυτές έδειξαν μάλλον να αδιαφορούν για την εντεινόμενη όξυνση στις σχέσεις Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Ο όγκος των συναλλαγών ήταν συνολικά μειωμένος, καθώς παρέμειναν κλειστά τα χρηματιστήρια σε Βρετανία και ΗΠΑ.

Η μετοχή της Lufthansa σημείωσε άλμα 7% μόλις διέρρευσε η είδηση ότι έκλεισε η συμφωνία για τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης στον γερμανικό αερομεταφορέα. Οσον αφορά την Bayer, η μετοχή της εκτινάχθηκε κατά 8%. Εν αναμονή, άλλωστε, της ανάκαμψης που εκτιμάται πως θα παρουσιάσουν οι ταξιδιωτικές εταιρείες, η μετοχή του γερμανικού ταξιδιωτικού κολοσσού TUI AG σημείωσε άλμα 15,3%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψε ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης, που έκλεισε με κέρδη 2,87%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 6 Μαρτίου και έχοντας ανακάμψει σχεδόν 38% από τα χαμηλά επίπεδα του έτους.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με άνοδο 1,5%, μετά τα συνολικά κέρδη 3,6% που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα. Παράλληλα, ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με κέρδη 2,15%, ενώ ο FTSE MIB του Μιλάνου σημείωσε άνοδο 1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή