Δεν άντεξε τον… ιό η 102χρονη αμερικανική Ηertz

Δεν άντεξε τον… ιό η 102χρονη αμερικανική Ηertz

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά μία ιστορία 102 ετών, η αμερικανική Hertz έγινε ένα από τα πολλά θύματα της πανδημίας, ακολουθώντας την τύχη του κλάδου του τουρισμού και των ταξιδίων. Ετσι, υπέβαλε αίτημα να υπαχθεί σε καθεστώς πτώχευσης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Από το 1918, οπότε και ιδρύθηκε στο Σικάγο, μέχρι το 2020, κι αφού επιβίωσε πολέμων, κραχ και πετρελαϊκών και χρηματοπιστωτικών κρίσεων, η παγκόσμια εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων νικήθηκε από τον ιό.

Οπως η ίδια ανέφερε, μετά το πλήγμα που επέφερε στις αερομεταφορές η πανδημία, η συνέπεια ήταν να περισταλούν δραστικότατα τα έσοδά της – και αυτό ακριβώς ήταν και το σκεπτικό που αναφέρθηκε στην αίτηση για προστασία έναντι των πιστωτών της. Η Hertz, η οποία ξεκίνησε ως Rent-a-Car και τα περίπτερά της ήταν γνωστά και πολύ συνηθισμένα στα διεθνή αεροδρόμια, τόνισε ότι ο κορωνοϊός όχι μόνο μείωσε τα έσοδά της αλλά επηρέασε δυσμενώς και τη ρευστότητα που διέθετε. Τον Απρίλιο, ο οποίος ήταν και ο πρώτος μήνας πλήρους λειτουργίας της εταιρείας μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού, τα έσοδα από τη διεθνή της δραστηριότητα ελαττώθηκαν 73% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019.

Υπό το καθεστώς της πτώχευσης και όπως προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία, η Hertz θα εξακολουθήσει να λειτουργεί, ενώ θα καταρτίσει σχέδιο ανασυγκρότησης των δραστηριοτήτων της και αποπληρωμής των πιστωτριών τραπεζών. Αξίζει να αναφερθεί πως με τα δεδομένα του φετινού Φεβρουαρίου, η Ηertz διατηρούσε 12.400 καταστήματα σε όλον τον κόσμο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες η Hertz χρησιμοποιούσε ενυπόθηκα δάνεια για να χρηματοδοτεί τον στόλο των ενοικιαζομένων της αυτοκινήτων, όπως αναφέρει το Bloomberg. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας και των φόβων, που τη συνοδεύουν, η αξία των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων μειώθηκε, επιδεινώνοντας την οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Από το σύνολο των εργαζομένων της, που ανερχόταν προ της πανδημίας στις 38.000, έχει ήδη απολύσει τις 14.400 και έχει μειώσει δαπάνες διαφήμισης και αριθμό καταστημάτων. Το χρέος της Hertz ανέρχεται σε 14,7 δισ. δολ., ενώ η εταιρεία δεν αναμένει να επιστρέψει σύντομα στην προ πανδημίας κατάσταση. Οπως λέει, τέλος, ο ειδικός στις πτωχεύσεις Τζόζεφ Ακόστα, «ίσως η Hertz να μην έχει άλλες επιλογές παρά να περιορίσει δραστικά τις δραστηριότητές της και να πουλήσει περιουσιακά της στοιχεία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή