Επικίνδυνη η αύξηση του δημοσίου χρέους των κρατών-μελών της Ευρωζώνης

Επικίνδυνη η αύξηση του δημοσίου χρέους των κρατών-μελών της Ευρωζώνης

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο νέων μεγάλων πιέσεων εγκυμονεί για τις ευάλωτες χώρες της Ευρωζώνης η διόγκωση του χρέους τους, με την Ελλάδα να εμφανίζει την πλέον δεινή εικόνα, με χρέος στο 200% του ΑΕΠ της. Στην αιχμηρή αυτή προειδοποίηση προέβη χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς εκτιμά πως οι αυξημένες δαπάνες που αποφάσισαν οι χώρες της Ευρωζώνης για να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας θα οδηγήσει το δημοσιονομικό τους έλλειμμα κατά μέσον όρο στο 8% του ΑΕΠ τους.

Στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας έκθεσής της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη, η τράπεζα τονίζει πως το επίπεδο του 8% είναι σαφώς υψηλότερο από εκείνο στο οποίο είχε εκτιναχθεί το έλλειμμα των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Οσον αφορά τον μέσο όρο του χρέους, προβλέπει πως θα εκτιναχθεί από το 86% σε επίπεδα σαφώς άνω του 100% σε όλη την Ευρωζώνη, και ο λόγος θα είναι οι αυξημένες δαπάνες για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντικτύπου της πανδημίας.

Οπως επισημαίνει η ΕΚΤ, «η πανδημία αποτελεί μεσοπρόθεσμα μείζονα πρόκληση για τη σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών» της Ευρωζώνης. Προειδοποιεί πως η νέα διόγκωση του χρέους ενδέχεται να εξωθήσει τους επενδυτές να επανεκτιμήσουν το μέγεθος του κινδύνου και να «πυροδοτήσει νέες πιέσεις» στις πλέον ευάλωτες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι για την Ελλάδα, καθώς το χρέος της αγγίζει το 200%, και για την Ιταλία, της οποίας βρίσκεται στο 160%, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, με το χρέος της Πορτογαλίας να πλησιάζει το 130% και σχεδόν το 120% αυτό της Γαλλίας και της Ισπανίας. Οπως τονίζει, άλλωστε, μέσα στο επόμενο έτος η Ιταλία πρέπει να αναχρηματοδοτήσει περισσότερο από το 15% του χρέους της, το αντίστοιχο ποσοστό για Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Φινλανδία και Πορτογαλία υπερβαίνει το 10%, ενώ οι πληρωμές που θα κληθούν να καταβάλουν πολλές χώρες της  Ευρωζώνης μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα είναι «ουσιώδεις», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Σημειωτέον ότι η προειδοποίηση αυτή της ΕΚΤ συμπληρώνει τις δυσοίωνες προβλέψεις της που έχουν προηγηθεί και αφορούν την επικείμενη ύφεση στις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η Ευρωζώνη πρόκειται να βυθιστεί φέτος στη χειρότερη ύφεση που έχουν γνωρίσει στη μεταπολεμική ιστορία τα κράτη-μέλη της, με το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά μέσον όρο σε ποσοστό από 5% έως και 12%. Τώρα, όμως, προειδοποιεί ότι σε περίπτωση σοβαρότερης και πλέον παρατεταμένης ύφεσης ενδέχεται τα δημόσια οικονομικά των υπερχρεωμένων χωρών να εισέλθουν «σε μια μη βιώσιμη πορεία», ιδιαιτέρως αν αυξηθεί το κόστος δανεισμού αυτών των χωρών και αν οι τράπεζες σπεύσουν να απαιτήσουν τις εγγυήσεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης αναμένεται να εκδώσουν συνολικά μέσα στο έτος νέο χρέος ύψους 1,2 τρισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή