Κρατική στήριξη 8 δισ. ευρώ στη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία

Κρατική στήριξη 8 δισ. ευρώ στη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έσπευσε, χθες, πρώτος από όλους τους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ενωση να ανακοινώσει πρόγραμμα μέτρων άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ για να στηρίξει γενναιόδωρα τον βαρύτατα πληγέντα κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, διαμηνύοντας πως επιθυμεί η Γαλλία να γίνει πρωτοπόρος στην κατασκευή καθαρών αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια στόχος είναι να κατασκευαστούν στη χώρα 1 εκατομμύριο ηλεκτρικά οχήματα, ενώ κομβικό ρόλο θα παίξει και η αυτόνομη οδήγηση. Επισκεπτόμενος την γαλλική εταιρεία εξαρτημάτων αυτοκινήτων Valeo, τόνισε ακόμα ότι κανένα μοντέλο που παράγεται τώρα στη Γαλλία δεν πρέπει να κατασκευάζεται σε άλλες χώρες. Ανέφερε ότι θα αυξηθεί το κίνητρο αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου ανά καταναλωτή από 6 σε 7 χιλιάδες ευρώ, όπως μετέδωσε το Ρόιτερς.

Ταυτόχρονα, στην Ιταλία η Intesa Sanpaolo, η μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της χώρας, ενέκρινε τριετές δάνειο 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ιταλοαμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat Chrysler Automobiles (FCA), στο πλαίσιο του οποίου το 80% εγγυάται το δημόσιο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δάνειο που προσφέρει ευρωπαϊκό κράτος σε αυτοκινητοβιομηχανία. Η τράπεζα ενέκρινε το δάνειο, σκεπτόμενη τη σημασία του κλάδου για τη χώρα, ο οποίος απασχολεί 400.000 άτομα και συνεισφέρει 6% στο ΑΕΠ της Ιταλίας.

Ο Μακρόν, όπως αναφέρει το Bloomberg, θέλησε να είναι ο πρώτος, που θα ανακοινώσει πολιτικές στήριξης του κλάδου στην Ευρώπη, γεγονός που δηλώνει περίτρανα πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει στην εθνική οικονομία. Απασχολεί 400.000 εργαζομένους, ενώ πέρα από τις δύο βασικές αυτοκινητοβιομηχανίες Renault και Peugeot Citroen, στη Γαλλία λειτουργούν και περίπου 30 άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι οι προμηθεύτριές τους. Οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες, στις οποίες έχει μερίδιο το γαλλικό δημόσιο, έχουν συνδέσει το όνομά τους με εμβληματικά οχήματα στην Ευρώπη, όπως το Citroen 2CV και το Renault 4.

Στη δέσμη μέτρων, που ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, εντάσσεται και οικονομική βοήθεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις προμήθειας ανταλλακτικών, ώστε να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις τους και πιθανώς να τις συνενώσουν κιόλας. Οπως είχε επισημάνει η υφυπουργός Οικονομίας, Ανιές Πανιέ-Ρινασέ, «η Γαλλία χρειάζεται να είναι ανταγωνιστική, εξ ου και θα κάνουμε επενδύσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία». Η Renault θα συμμετάσχει σε γαλλική κοινοπραξία της ανταγωνιστικής Peugeot – Citroen και της πετρελαϊκής Τοtal με στόχο την κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και την αύξηση της ηλεκτροκίνησης στη Γαλλία. Ουσιαστικά τα μέτρα αυτά εντάσσονται στo τριμερές σχέδιο κρατικών παρεμβάσεων, που ανακοίνωνε τις τελευταίες εβδομάδες ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ και αφορούν τους βαρύτερα τρωθέντες από την πανδημία κλάδους. Ο τουρισμός θα λάβει σε κρατικές ενισχύσεις 18 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ κονδύλια θα δοθούν και στις αερομεταφορές.

Εν τω μεταξύ, η Renault ετοιμάζεται να λάβει κρατική βοήθεια 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία, ωστόσο, όπως διευκρίνισε χθες ο Εμανουέλ Μακρόν, θα της χορηγηθεί αφότου ολοκληρώσει τις συνομιλίες της με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους για τα εργοστάσια και τις θέσεις εργασίας. Πιθανώς, όπως αναφέρει το Bloomberg, να ανακοινώσει σαρωτικές περικοπές δαπανών, ενώ μειώσεις κόστους σχεδιάζει και η Peugeot-Citroen. Βέβαια, όπως διευκρίνισε η υφυπουργός Οικονομίας Ανιές Πανιέ-Ρινασέ, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι εταιρείες ανταλλακτικών Valeo, Faurecia, Plastic Omnium κ.ά. που θα ευεργετηθούν από το πρόγραμμα στήριξης, θα πρέπει ως αντάλλαγμα να επαναφέρουν μέρος της δραστηριότητάς τους στη Γαλλία και να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα. Το πώς αυτό θα συντελεστεί, τέλος, είναι ακόμα αβέβαιο, μιας και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Μπρινό Λε Μερ, έχει δηλώσει ότι το δημόσιο δεν θα υποχρεώσει, λόγου χάριν, τη Renault να διατηρήσει όλα τα γαλλικά της εργοστάσια ανοιχτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή