Από τις 9 Ιουνίου επανεκκινεί σταδιακά ο κυπριακός τουρισμός

Από τις 9 Ιουνίου επανεκκινεί σταδιακά ο κυπριακός τουρισμός

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί η Κύπρος και οι επιχειρήσεις της στις αερομεταφορές και στον τουρισμό για να υποδεχθούν τους φετινούς επισκέπτες τους πλήρως προετοιμασμένες και μειώνοντας στο ελάχιστο τους κινδύνους μετάδοσης του ιού. Ωστόσο, το άνοιγμα της χώρας στις 9 Ιουνίου ως παραθεριστικού προορισμού θα γίνει σταδιακά, όχι για όλες τις χώρες μαζί και με επιβεβλημένο πιστοποιητικό ανοσίας, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα. Ενας από τους βασικούς λόγους που καθορίζουν τη διαδοχική υποδοχή έχει να κάνει με ειδικούς επιδημιολογικούς δείκτες, με το πώς αντιμετώπισε την πανδημία η εκάστοτε χώρα και ποιες ήταν οι απώλειές της σε ανθρώπινες ζωές. Ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδιός διευκρίνισε πως «στις 9 Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν κανονικά τα αεροδρόμια και αυτό είναι σημαντικότατο», όπως αναφέρει η The Sun. Στα τέλη της εβδομάδας ήταν μηδενικά τα νέα κρούσματα στην Κύπρο, όπου μέχρι στιγμής καταγράφηκαν 939 περιστατικά και 17 θάνατοι. 

Εγκαιρη λήψη μέτρων

Η χώρα ήταν από τις πρώτες στην Ε.Ε. που έκλεισαν τα σύνορά τους και σήμερα πλέον θα ξεκινήσει με αργά βήματα να ανοίγει προς τον έξω κόσμο. Ο υπουργός Τουρισμού Γιάννης Καρούζος δήλωσε ότι θα έχουν πρόσβαση στο νησί σε πρώτη φάση πολίτες από 19 χώρες, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν μικρός. Ανάμεσα σε αυτές, η Ελλάδα, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Μάλτα, η Αυστρία, η Νορβηγία, η Ουγγαρία, η Δανία, η Βουλγαρία, η Σλοβακία και η Λιθουανία. Οι αρμόδιες αρχές τόνισαν πως αφ’ ης στιγμής τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο, η λίστα θα επανεξετάζεται και θα ενημερώνεται. Στην πρώτη φάση, από 9ης Ιουνίου και βάσει του σχεδιασμού, όσοι επισκέπτονται την Κύπρο θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ και να έχουν βρεθεί αρνητικοί τουλάχιστον 72 ώρες πριν από την αναχώρησή τους. Από τις 20 Ιουνίου και μετά, οπότε χαλαρώνουν περαιτέρω οι περιορισμοί, όσοι είχαν εισέλθει στην πρώτη φάση δεν θα χρειαστεί να φέρουν μαζί τους το πιστοποιητικό ανοσίας. Οσοι φθάσουν στην Κύπρο στη δεύτερη φάση, συμπεριλαμβανομένων ταξιδιωτών από την Ελβετία και την Πολωνία, θα πρέπει και πάλι να επιδεικνύουν το σχετικό έγγραφο, όπου θα φαίνεται ότι είναι αρνητικοί στο τεστ.

Εκτός οι Βρετανοί

Εκτός των 19 χωρών της πρώτης φάσης βρίσκονται η Σουηδία και η Βρετανία, διότι δεν έδρασαν επαρκώς για να χαλιναγωγήσουν τον ιό, όπως αποφαίνονται οι επιστημονικοί σύμβουλοι της κυπριακής κυβέρνησης, και πιθανώς με την έλευση των πολιτών τους να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι Βρετανοί αποτελούν άνω του 25% των 4 εκατομμυρίων τουριστών οι οποίοι κάθε χρόνο επισκέπτονται την Κύπρο. «Για μας η Βρετανία είναι ανυπερθέτως η βασική μας αγορά», παρατηρεί στην The Sun ο Ζαχαρίας Ιωαννίδης, πρόεδρος της Ενωσης Κυπρίων Ξενοδόχων στη Λευκωσία. «Ωστόσο, το μείζον σήμερα είναι η δημόσια υγεία και η ασφάλεια, οπότε όλα εξαρτώνται από τα όσα θα πουν οι επιδημιολόγοι». Παράλληλα, η Σουηδία μπήκε στη «μαύρη λίστα» λόγω της αμφιλεγόμενης πολιτικής που ακολούθησε, χωρίς καραντίνα, ενώ έχει από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, όπως αναφέρει το Bloomberg, δηλαδή 39 θανάτους ανά 100.000 άτομα. Από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης, πάντως, και τους ξενοδοχειακούς ομίλους του νησιού, γίνονται προσπάθειες όσοι δυνητικοί επισκέπτες, όπως οι Βρετανοί, οι Σουηδοί και οι Ρώσοι, οι οποίοι δεν θα γίνουν δεκτοί το καλοκαίρι στην Κύπρο –με τα μέχρι στιγμής δεδομένα– να την επισκεφθούν τον χειμώνα, μιας και η τουριστική περίοδος θα παραταθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή