ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Μπρούνο Λεμέρ ελπίζει πως το πακέτο ανάκαμψης της Ε.Ε. θα εγκριθεί εντός εβδομάδων

Ο Μπρούνο Λεμέρ ελπίζει πως το πακέτο ανάκαμψης της Ε.Ε. θα εγκριθεί εντός εβδομάδων

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ εξέφρασε σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 την ελπίδα πως η Ε.Ε. θα μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες όσον αφορά την πρόταση να καταρτιστεί πακέτο ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για υποστηριχθεί η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Το σχέδιο αυτό, εάν τελικά εγκριθεί πράγματι, θα αποτελέσει ορόσημο στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που διαρκεί μισό αιώνα, αφού θα σηματοδοτήσει σαφές βήμα προς την κατεύθυνση της αμοιβαιοποίησης χρέους ως μείζονος χρηματοδοτικού μηχανισμού, κάτι που δεν έχει προηγούμενο, ενώ θα ανοίξει παράλληλα τον δρόμο προκειμένου η Ε.Ε. να αποκτήσει περισσότερες εξουσίες ως προς τη φορολογία στα 27 κράτη μέλη της.

Ωστόσο, κυβερνήσεις χωρών του ευρωπαϊκού βορρά προσηλωμένες στη δημοσιονομική ορθοδοξία, που έχουν αρκετά πιο συντηρητικό όραμα για την, Ε.Ε. αντιστέκονται στην πίεση που τους ασκείται από άλλα κράτη μέλη για να συναινέσουν στην αμοιβαιοποίηση χρέους προκειμένου να προστατευθεί η ενιαία αγορά των 450 εκατομμυρίων ανθρώπων και να μην υπάρξει πολυδιάσπασή της εξαιτίας των χασμάτων στα επίπεδα ανάπτυξης και πλούτου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters