Δάνεια 1 τρισ. δολ. έλαβαν ισχυροί όμιλοι των ΗΠΑ εντός του 2020

Δάνεια 1 τρισ. δολ. έλαβαν ισχυροί όμιλοι των ΗΠΑ εντός του 2020

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιχειρηματικοί κολοσσοί με την ανώτερη βαθμολογία πιστοληπτικής αξιολόγησης, μεταξύ των οποίων τα ηχηρότερα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου των ΗΠΑ όπως οι Disney, Apple και ExxonMobil, έχουν αυξήσει θεαματικά τον δανεισμό τους, και από την αρχή του έτους έχουν αντλήσει συνολικά 1 τρισ. δολάρια από τις αγορές κεφαλαίου.

Σπεύδουν εν ολίγοις να επωφεληθούν από το χαμηλό κόστος του δανεισμού που τους έχει διασφαλίσει η αναπτυξιακή πολιτική των περισσότερων κεντρικών τραπεζών και προσπαθούν να θωρακίσουν τους ισολογισμούς τους εν μέσω της κρίσης.  Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Refinitiv, στο δυσθεώρητο αυτό ύψος έχουν φθάσει οι εκδόσεις ομολόγων των αμερικανικών επιχειρηματικών κολοσσών συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Πρόκειται για ιλιγγιώδες ποσό, δεδομένου ότι είναι σχεδόν διπλάσιο από τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων της αντίστοιχης περιόδου του περασμένου έτους, που δεν υπερέβησαν τα 540 δισ. δολάρια. Πλησιάζει, άλλωστε, το 1,3 τρισ. δολάρια που ήταν ο μέσος όρος των τελευταίων πέντε ετών σε ό,τι αφορά τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων στο σύνολο ενός έτους. Τους τελευταίους τρεις μήνες οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων υπερέβαιναν τα 200 δισ. δολάρια κάθε μήνα, για πρώτη φορά από το 1990, οπότε άρχισε η καταγραφή των σχετικών αρχείων. Τη μερίδα του λέοντος πήρε ο κολοσσός της αεροναυπηγικής, η αμερικανική Boeing, αντλώντας 25 δισ. δολάρια. Ακολουθούν η Oracle με 20 δισ. δολάρια και η AT&T με 12,5 δισ. δολάρια.

Οι εταιρείες χρησιμοποίησαν τα κεφάλαια που άντλησαν από τις αγορές ώστε να επιστρέψουν τις πιστώσεις έκτακτης ανάγκης που πήραν για να αναπληρώσουν κάθε κενό ρευστότητας όταν η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας έπληξε τα έσοδά τους.

Υιοθετώντας άκρως αναπτυξιακή νομισματική πολιτική, οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν, πάντως, βοηθήσει να σταθεροποιηθεί ή ακόμη και να μειωθεί το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων με υψηλή βαθμολογία πιστοληπτικής αξιολόγησης, σε σύγκριση με εκείνο προτού εκδηλωθεί η πανδημία και επιστρατευθούν δέσμες μέτρων από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες.

Η Federal Reserve ειδικότερα έχει μειώσει το βασικό επιτόκιό της σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα και συγκεκριμένα από το 0% έως το 0,25%. Βοήθησε, έτσι, να υποχωρήσουν οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων υψηλής διαβάθμισης στο 2,6% από το 2,9% στις αρχές του έτους. Ενδεικτική περίπτωση η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota, που την περασμένη εβδομάδα άντλησε 1,4 δισ. δολάρια για πέντε έτη, με απόδοση μόλις 1,8%, όταν τον Νοέμβριο του περασμένου έτους δανειζόταν με απόδοση 2,1%.

Υποβαθμίσεις

Είναι, ωστόσο, γεγονός ότι όταν  επιδεινώνονται οι οικονομικές συνθήκες σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας, οι επιχειρήσεις διατρέχουν τον κίνδυνο να μην μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P, ο αριθμός των εταιρειών που κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν βρίσκεται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο. Ο εν λόγω οίκος έχει ήδη προειδοποιήσει 1.287 εταιρείες ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει είτε την πιστοληπτική τους ικανότητα είτε την προοπτική τους σε «αρνητική».

Είναι ενδεικτικό ότι ήταν μικρότερος ο αριθμός των εταιρειών που υποβαθμίστηκαν στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς δεν υπερέβη τις 1.028. Και όλα αυτά ενώ τους τελευταίους μήνες έχουν ήδη υποβαθμιστεί 700 εταιρείες. Σύμφωνα με την S&P, σχεδόν τα 2/3 των εταιρειών που έχουν εκδώσει ομόλογα κινδυνεύουν με υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης. Οι περισσότερες είναι  εταιρείες του κλάδου των ΜΜΕ και του τομέα  της ψυχαγωγίας,  αυτοκινητοβιομηχανίες και εταιρείες του κλάδου των μεταφορών. Σύμφωνα, πάντα, με τη S&P, στον κλάδο των ξενοδοχείων και της ψυχαγωγίας το ποσοστό των εταιρειών που διατρέχουν κίνδυνο υποβάθμισης φτάνει στο 74%, ενώ στον κλάδο των ΜΜΕ βρίσκεται στο 35%. Τα αντίστοιχα ποσοστά μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιρειών μεταφορών είναι 49% και 43%. Την ίδια στιγμή, πάντως, κινδυνεύει με υποβάθμιση το 1/3 των τραπεζών στις αναδυόμενες αγορές, όπως και 17 χώρες: από την Αυστραλία, χώρα με την ανώτερη βαθμολογία των τριών Α, μέχρι την αναπτυσσόμενη Ζάμπια που βρίσκεται στα όρια της πτώχευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή