Ανεμος αισιοδοξίας ​​​​​λόγω ΕΚΤ και Κομισιόν

Ανεμος αισιοδοξίας ​​​​​λόγω ΕΚΤ και Κομισιόν

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με άνοδο έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για τέταρτη συναπτή συνεδρίαση με το επενδυτικό κλίμα να διακατέχεται από γενική ευφορία. Αφενός εξαιτίας της πρότασης της Κομισιόν για το ιστορικό πακέτο στήριξης 750 δισ. ευρώ, αφετέρου λόγω των προσδοκιών από την ΕΚΤ, η οποία αναμένεται πως την επόμενη εβδομάδα θα ενισχύσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 500 δισ. ευρώ. Οι εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων, τηλεπικοινωνιών και οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας σημείωσαν σημαντικά κέρδη χθες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 1,64%, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 εβδομάδων. Στην κορυφή του πανευρωπαϊκού δείκτη βρέθηκε η βρετανική αλυσίδα κινηματογράφων Cineworld. Η μετοχή της εταιρείας έκανε άλμα 21,4% χθες, αφότου ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει όλα τα υποκαταστήματά της στη χώρα από την αρχή του Ιουλίου, καθώς και ότι έχει διασφαλίσει επιπλέον ρευστότητα. Αξιοσημείωτη άνοδο, της τάξης του 2,1%, σημείωσε χθες και η GlaxoSmithkline. Ο βρετανικός φαρμακευτικός όμιλος ανακοίνωσε πως σκοπεύει να κατασκευάσει ένα δισεκατομμύριο δόσεις μιας πρόσθετης βοηθητικής ουσίας που θα ενισχύσει τις προσπάθειες των συνεργατών της στην κατασκευή πιθανού εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό. O Stoxx 600 έχει ανακάμψει κατά 32% από το χαμηλό του Μαρτίου, καθώς οι επενδυτές ενθαρρύνονται από τα γενναιόδωρα πακέτα στήριξης που έχουν διοχετευθεί στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Οι επενδυτές φαίνεται πως αγνόησαν τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, που κλιμακώθηκαν χθες μετά την έγκριση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου εθνικής ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε πως θα ανακοινώσει αντίποινα μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας. «Οι αγορές εφησυχάζουν από το γεγονός ότι καμία από τις δύο χώρες δεν φαίνεται προς το παρόν διατεθειμένη να προχωρήσει σε οικονομικές κυρώσεις. Αλλά θα φτάσουμε και σε ένα σημείο που τα χρηματιστήρια θα έχουν στραμμένη την προσοχή στις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας», σχολίασε χαρακτηριστικά στο Reuters ο Εντουαρντ Παρκ της Brooks Macdonald Asset Management.

Αξίζει όμως να σημειωθεί πως οι σινοαμερικανικές εντάσεις προκάλεσαν στους επενδυτές τάσεις φυγής προς ασφαλή καταφύγια. Ο χρυσός ενισχύθηκε χθες κατά 1% έπειτα από περίπου δύο εβδομάδες στασιμότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή