Ανάπτυξη 4,5% στην Τουρκία το α΄ τρίμηνο

Ανάπτυξη 4,5% στην Τουρκία το α΄ τρίμηνο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών με την ταχύτερη ανάπτυξη συγκαταλέγεται η Τουρκία για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Χάρη στις κρατικές δαπάνες και την εγχώρια κατανάλωση ιδίως στην αρχή του τριμήνου, η τουρκική οικονομία ενισχύθηκε κατά 4,5% σε ετήσια βάση και κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση. Μόλις ένα έτος αφότου εξήλθε από την ύφεση, η Τουρκία κατάφερε να ξεπεράσει την ανάπτυξη της Ρωσίας, της Πολωνίας και άλλων αναπτυσσόμενων οικονομιών. Παρ’ όλα αυτά, όπως φάνηκε στο τέλος του τριμήνου εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την καταστολή της μετάδοσης του κορωνοϊού, η τουρκική οικονομία πρόκειται να διολισθήσει σε βαθιά ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου οφείλεται στην κατανάλωση των νοικοκυριών και στην κρατική ενίσχυση που διοχέτευσε η κυβέρνηση στην τουρκική οικονομία. Οι δύο δείκτες ενισχύθηκαν κατά 5,1% και κατά 6,2% αντίστοιχα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές μειώθηκαν ελαφρώς και οι εισαγωγές έκαναν άλμα 22,1%, ενώ οι επενδύσεις των επιχειρήσεων υποχώρησαν 1,4% για έβδομο συναπτό τρίμηνο.

Διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Τραπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, της S&P και της Fitch, προβλέπουν ύφεση από 3% έως 5% για την τουρκική οικονομία φέτος. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας αναμένεται μικρότερη ύφεση της τάξεως του 1,2%. Ωστόσο, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, έχουν δηλώσει επανειλημμένως πως η τουρκική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη το 2020.

Μολονότι τα οικονομικά στοιχεία μετά τη χαλάρωση των μέτρων σχηματίζουν μία αισιόδοξη εικόνα και πιθανές ενδείξεις ανάκαμψης, «οφείλουμε να πούμε ότι αυτού του είδους οι ενδείξεις θα έπρεπε να έχουν σημασία μόνον εφόσον διατηρηθούν», σχολίασε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ο Ερολ Γκούρκαν, οικονομολόγος της Gedik Investment. Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο αντίκτυπος του κορωνοϊού ήταν έκδηλος μόνον στο τέλος του πρώτου τριμήνου και ότι τα αρχικά στοιχεία του δεύτερου τριμήνου αναδεικνύουν μεγάλη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η ανάκαμψη της Τουρκίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, που αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων και προσφέρει πολλές θέσεις εργασίας. Επίσης η κατάσταση της οικονομίας θα εξαρτηθεί από τις σχέσεις της χώρας με τους εμπορικούς της εταίρους στην Ευρώπη, οι οποίοι επίσης πλήττονται από την πανδημία. «Οι προοπτικές για το υπόλοιπο έτος εξαρτώνται από τη διάρκεια της αιφνίδιας αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας εξαιτίας του κορωνοϊού», σχολίασε στο Bloomberg ο οικονομολόγος Χαλούκ Μπουρουμτσεκτσί. Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις για ανάκαμψη στο τρίτο τρίμηνο, ωστόσο στην περίοδο Απριλίου-Ιουνίου θα σημειωθεί μεγάλη ύφεση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή