ΕΥΡΩ: Επιτυχημένη η μετάβαση με σημαντικά κέρδη

ΕΥΡΩ: Επιτυχημένη η μετάβαση με σημαντικά κέρδη

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική ώθηση στην αγορά συναλλάγματος έδωσε στο ευρώ η ομαλή εισαγωγή του σε φυσική μορφή στα δώδεκα μέλη της νομισματικής ένωσης. Το ευρώ είχε κέρδη σχεδόν 2% έναντι του γιεν και περισσότερο από 1,6% έναντι του δολαρίου. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη έναντι του δολαρίου από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, που έστειλε το αμερικανικό νόμισμα 1,8% χαμηλότερα. Ετσι το ευρώ απέδειξε ότι μπορεί να ενισχύεται και από τις θετικές ειδήσεις που το αφορούν, κάτι που σπάνια είχε καταφέρει μέχρι τώρα, και όχι μόνο να επωφελείται από τις άσχημες ειδήσεις για το δολάριο και την αμερικανική οικονομία. Αργά χθες το ευρώ είχε φτάσει έως τα 0,9066 δολάρια από τα 0,8890, όπου είχε κλείσει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην αγορά της Νέας Υόρκης. Το ευρώ ξεπέρασε τα 119 γιεν από 116,97 τη Δευτέρα.

Ψυχολογική επίπτωση

Το ερώτημα είναι τι πρόκειται να συμβεί από εδώ και μπρος. Βεβαίως η «ευρωευφορία» από την κυκλοφορία του νομίσματος και σε φυσική μορφή θα είναι σύντομη, έστω και αν η ψυχολογική επίπτωση είναι σημαντική. Από εκεί και πέρα θα παίξουν ρόλο τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη και οι ροές κεφαλαίων.

Το ευρώ έχει επανειλημμένα διαψεύσει όλες τις προβλέψεις για ανάκαμψη έναντι του δολαρίου, αλλά και η ίδια η παγκόσμια οικονομία έχει κινηθεί διαψεύδοντας τις προβλέψεις για την πορεία της. Το μόνο βέβαιο είναι ότι από τότε που το ευρώ βρέθηκε κάτω από ένα δολάριο, οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν επιστροφή στο ένα προς ένα σε ορίζοντα δώδεκα μηνών. Αλλά ποτέ δεν φτάνουμε σε αυτόν τον ορίζοντα καθώς απέχουμε πάντα δώδεκα μήνες από αυτόν!

Ανάκαμψη από τις ΗΠΑ

Αν, αυτή τη φορά, επαληθευθούν τα σενάρια για την παγκόσμια οικονομία, η ανάκαμψη θα έρθει από τις ΗΠΑ, κάτι που κανονικά θα πρέπει να λειτουργήσει ευνοϊκά για το δολάριο. Πάντως τα προβλήματα φαίνεται να είναι αρκετά σημαντικά και δεν θα περάσουν σαν μια απλή γρίπη. Πολλοί περιμένουν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει επιτέλους να αφήσουν το δολάριο να υποχωρήσει επειδή βρίσκεται υπερβολικά ψηλά για πολύ μεγάλο διάστημα. Και πράγματι οι ΗΠΑ έχουν δείξει ότι από την εποχή της εγκατάλειψης του διεθνούς συστήματος των σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών του BrettoWoods στις αρχές της δεκαετίας του 1970 μπορούν πολύ άνετα να αφήνουν το δολάριο να παίρνει κατά βούληση την κατηφόρα ή την ανηφόρα αναλόγως με τις ανάγκες της οικονομίας του, κάτι που δεν ένιωθαν άνετα να κάνουν, για παράδειγμα, οι Γερμανοί με το μάρκο.

Συγχρονισμένη επιβράδυνση

Ωστόσο αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. H παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε συγχρονισμένη επιβράδυνση ή ύφεση -όπως και αν προτιμά κανείς να ονομάζει την παρούσα κατάσταση- για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον είκοσι χρόνια. ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία βρίσκονται, περισσότερο ή λιγότερο, σε κακή κατάσταση. Οποιος προσπαθήσει να υποτιμήσει το νόμισμά του θα κατηγορηθεί για προσπάθεια εξαγωγής της κρίσης του, σε μια περίοδο όπου κανείς δεν μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς. Ηδη απειλείται κήρυξη συναλλαγματικού πολέμου στην Ασία λόγω της υποτίμησης του γιεν.

Πάντως το ευρώ φαίνεται να έχει περισσότερα περιθώρια ανατίμησης έναντι τόσο του δολαρίου όσο και του γιεν. H EKT στο 3,75% έχει υψηλότερα επιτόκια και αρκετά περιθώρια ελιγμών σε σχέση με τους άλλους δύο που είναι στο 1,75% (ΗΠΑ) και μηδέν (Ιαπωνία). Πότε τελικά θα επανέλθει στο ένα προς ένα με το δολάριο το ευρώ; Μα φυσικά σε δώδεκα μήνες από τώρα!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT