Αύξηση χορηγήσεων από κρατικές τουρκικές τράπεζες

Αύξηση χορηγήσεων από κρατικές τουρκικές τράπεζες

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δάνεια με επιτόκιο κάτω του πληθωρισμού και με χαλαρούς όρους θα προσφέρουν οι τρεις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της Τουρκίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή τους χθες. Προσπαθώντας να ενισχύσει την αποδυναμωμένη λόγω κορωνοϊού οικονομία της και προκειμένου να σταθεροποιήσει τις εγχώριες αγορές, η Τουρκία καταφεύγει στη συνηθισμένη πολιτική τόνωσης μέσω δανεισμού. Με τον τρόπο αυτό σηκώνει ένα μεγάλο βάρος από τα δημοσιονομικά της χώρας, που βέβαια έχουν ήδη δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία.

Οι τρεις τράπεζες, η TC Ziraat Bankasi, η Turkiye Vakiflar Bankasi και η Turkiye Halk Bankasi, ανακοίνωσαν ότι θα χορηγήσουν στεγαστικά δάνεια, διακοποδάνεια, δάνεια για αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και ηλεκτρικών συσκευών με επιτόκια χαμηλότερα του πληθωρισμού, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται περίπου στο 11%.

Αντίστοιχους όρους δανειοδότησης θα προσφέρουν και στις επιχειρήσεις για την αγορά νέων επιβατικών αυτοκινήτων ή άλλων οχημάτων. Προκειμένου να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή, οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε συμφωνίες με τοπικές μονάδες παραγωγής (επίπλων, ηλεκτρονικών ειδών, λευκών ειδών, υφασμάτων, ποδηλάτων και άλλων προϊόντων), όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu.

Η χρηματοδότηση της τουρκικής οικονομίας μέσω δανεισμού είναι μια συνήθης τακτική της κυβέρνησης Ερντογάν και συνεχίζεται έως σήμερα, μολονότι συνεισέφερε στην κατάρρευση της λίρας τον Αύγουστο του 2018. Από την επέλαση του κορωνοϊού μέχρι περίπου τα μέσα του Μαΐου, η πιστωτική επέκταση ξεπέρασε το 70% – ο υψηλότερος ρυθμός ενίσχυσης από το 2007. Την ίδια περίοδο, διπλασιάστηκαν τα εμπορικά δάνεια. Η χρηματοδότηση μέσω δανεισμού διατηρεί σε σχετικά χαμηλά επίπεδα το δημόσιο χρέος και συνεπώς δίνει στην κυβέρνηση περιθώρια ελιγμού προκειμένου να περιορίσει τον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού. Το 2019, το δημόσιο χρέος της Τουρκίας ανερχόταν στο 33,1% του ΑΕΠ.

Βέβαια, η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δημοσιονομικά προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας. Τον Απρίλιο, το δημοσιονομικό έλλειμμα ανήλθε σε ιστορικό υψηλό λόγω των περιοριστικών μέτρων, που ανέκοψαν αιφνιδίως την οικονομική δραστηριότητα. Παράλληλα, οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατακόρυφα και οι φοροαπαλλαγές που χορήγησε η τουρκική κυβέρνηση οδήγησαν σε μείωση των δημοσίων εσόδων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η αρμόδια εποπτική αρχή των τουρκικών τραπεζών προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις, που ουσιαστικά υποχρεώνουν τις τράπεζες της χώρας να χορηγούν περισσότερα δάνεια σε επιχειρήσεις. Οπως δήλωσε στο Bloomberg o Ατες Μπουλντούρ, αναλυτής της Credit Suisse στην Κωνσταντινούπολη, «όταν επιβάλλονται τέτοια πακέτα, οι ιδιωτικές τράπεζες δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν και να διατηρήσουν το μερίδιό τους στον τομέα των δανείων». «Φαίνεται πως την επόμενη περίοδο η χρηματοδότηση της κυβέρνησης μέσω αγοράς ομολόγων θα είναι η κύρια αρμοδιότητα των ιδιωτικών τραπεζών, ενώ οι κρατικές τράπεζες θα εξακολουθήσουν να χορηγούν δάνεια με χαμηλά επιτόκια, εστιάζοντας στην τόνωση της οικονομίας», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή