Αποστολή εξετελέσθη για τη SpaceX

Αποστολή εξετελέσθη για τη SpaceX

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΚΑΝΑΒΕΡΑΛ. Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) επιβιβάσθηκαν την Κυριακή δύο Αμερικανοί αστροναύτες μετά την επιτυχημένη πρόσδεση της κάψουλας Dragon, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση του αρχικού σταδίου της πρώτης επανδρωμένης αποστολής σε τροχιά με ιδιωτικό διαστημόπλοιο.

Η κάψουλα, που μετέφερε τους αστροναύτες της NASA Μπομπ Μπένκεν και Νταγκ Χέρλι, έφθασε στον ΔΔΣ το απόγευμα της Κυριακής, ύστερα από 19 ώρες πτήσης. Οι δύο αστροναύτες εισήλθαν στον σταθμό τρεις ώρες αργότερα, έχοντας ολοκληρώσει σειρά τεστ ασφαλείας. «Οφείλουμε να συγχαρούμε τους άνδρες και τις γυναίκες της εταιρείας SpaceX του Ελον Μασκ. Οι απίστευτες προσπάθειές τους τα τελευταία χρόνια απέδωσαν καρπούς», είπε ο Χέρλι μετά την πρόσδεση της κάψουλας στον ΔΔΣ.

Η ιστορική επανδρωμένη αποστολή είναι η πρώτη που εκτοξεύθηκε από αμερικανικό έδαφος μετά τη λήξη του προγράμματος του διαστημικού λεωφορείου το 2011. Το επίτευγμα αυτό ολοκληρώθηκε 18 χρόνια μετά την ίδρυση της εταιρείας του Μασκ, με την ονομασία «Διαστημικές Τεχνολογίες Εξερεύνησης», που είχε στόχο τον εποικισμό άλλων πλανητών, όπως εξηγεί σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg. Ο Χέρλι υπογράμμισε ότι η εποχή αυτή είναι συναρπαστική για τη NASA, με την αμερικανική υπηρεσία Διαστήματος να σχεδιάζει την πραγματοποίηση τριών επανδρωμένων αποστολών, καθώς και την επάνοδο των ΗΠΑ στη Σελήνη.

«Καλωσορίζουμε τον Μπομπ και τον Νταγκ. Ολος ο κόσμος παρακολούθησε την αποστολή και νιώθουμε μεγάλη υπερηφάνεια για όσα κάνατε για την πατρίδα μας», είπε ο διοικητής της NASA Τζιμ Μπράιντενστιν.

Περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν ζωντανά την εκτόξευση του πυραύλου από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. «Εύχομαι η προσπάθειά μας να αποτελέσει έμπνευση για τον κόσμο, σε αυτή τη σκοτεινή περίοδο που διάγει η ανθρωπότητα», είπε ο αστροναύτης Νταγκ Χέρλι, που υπήρξε κυβερνήτης της τελευταίας πτήσης του διαστημικού λεωφορείου το 2011.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ήταν μεταξύ των θεατών της εκτόξευσης, μαζί με τον Ελον Μασκ, ενώ ο Τραμπ συνομίλησε με τους δύο αστροναύτες πριν επιβιβασθούν στον πύραυλο που τους μετέφερε στον ΔΔΣ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τραμπ επαίνεσε τον Μασκ χαρακτηρίζοντάς τον «ένα από τα μεγάλα μυαλά» του κόσμου.

Η πρώτη φάση της αποστολής εκτυλίχθηκε όπως είχε προγραμματιστεί, με το τμήμα του πυραύλου που έφερε τον κινητήρα προώθησης να προσθαλασσώνεται σε μη επανδρωμένη πλωτή εξέδρα, για να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές αποστολές. Η αποστολή των δύο αστροναυτών της NASA, με κωδική ονομασία Demo-2 (Επίδειξη-2), αποτελεί την τελευταία σημαντική δοκιμή του συστήματος επανδρωμένων αποστολών της εταιρείας SpaceX, προτού η NASA πιστοποιήσει την εταιρεία του Ελον Μασκ ως έτοιμη για την πραγματοποίηση πολλαπλών αποστολών ανεφοδιασμού του ΔΔΣ.

Ο πύραυλος SpaceX επρόκειτο να εκτοξευθεί στις 27 Μαΐου, αλλά η εκτόξευση αναβλήθηκε εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή της Φλόριντα. Η πρόεδρος της SpaceX, Γκουίν Σότουελ, περιέγραψε την αγωνία της σε τηλεοπτική συνέντευξη λίγα λεπτά πριν από την εκτόξευση: «Το στομάχι μου βρίσκεται στον λαιμό μου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή