Προσδοκίες για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης από την ΕΚΤ

Προσδοκίες για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης από την ΕΚΤ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης αποδεικνύουν ότι η χειρότερη φάση του πρώτου κύματος της πανδημίας έχει περάσει. Ωστόσο, προμηνύουν ότι η ανάκαμψη θα είναι αργή και δύσκολη. Βέβαια, ο βαθμός δυσκολίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την απόφαση της σημερινής συνεδρίασης της ΕΚΤ. Οι προσδοκίες από την ΕΚΤ είναι υψηλές, ενώ κυβερνήσεις, επενδυτές και στελέχη της αγοράς αναμένουν εναγωνίως νέα μέτρα επεκτατικής πολιτικής για την αντιστάθμιση της ζημίας από την κρίση του κορωνοϊού.

Εδώ και περίπου μία εβδομάδα, οι ευρωπαϊκές αγορές διακατέχονται από αισιοδοξία και σημειώνουν υψηλά κέρδη ενόψει της συνεδρίασης. Οι αισιόδοξες προβλέψεις βασίζονται σε ελπιδοφόρες δηλώσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και της ίδιας της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι είναι πεπεισμένοι ότι η Τράπεζα θα επεκτείνει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων πανδημίας (PEPP), το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο. Η Τράπεζα έχει ήδη ξοδέψει περισσότερα από 234 δισ. ευρώ σε αγορές ομολόγων και η αξία του προγράμματος ανέρχεται συνολικά σε 750 δισ. ευρώ. Ωστόσο, από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα «κατέστη σαφές ότι το πρόγραμμα των 750 δισ. ευρώ δεν θα είναι αρκετό», σχολίασε χαρακτηριστικά στους Financial Times ο Ερικ Νίλσεν, επικεφαλής οικονομολόγος στη UniCredit.

Εξάλλου, αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν ήδη εκφράσει τις προσδοκίες τους για επέκταση του προγράμματος. Μεταξύ αυτών ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, σχολίασε πρόσφατα την ανάγκη επέκτασης του προγράμματος. Επιπλέον, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα διστάσουμε να προσαρμόσουμε το μέγεθος, τη διάρκεια και τη σύσταση του PEPP όσο είναι απαραίτητο».

Ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν ότι το πρόσφατο πόρισμα του δικαστηρίου της Καρλσρούης θα περιπλέξει την κατάσταση, παρότι δεν καταδικάζει ευθέως το επίμαχο πρόγραμμα. Ωστόσο, η πρόεδρος της ΕΚΤ έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι η απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου δεν επηρεάζει τις δραστηριότητες της Τράπεζας όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

Εκτός από τη διόγκωση του προγράμματος, η ΕΚΤ θα μπορούσε επίσης να δεσμευτεί για επανεπένδυση των κερδών από την αγορά ομολόγων στα επόμενα χρόνια. Εκτός αυτού, η ΕΚΤ ενδέχεται να ανακοινώσει την παράταση του προγράμματος μέχρι και το επόμενο έτος ή να επεκτείνει το φάσμα των περιουσιακών στοιχείων που αγοράζει.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να δώσει το πράσινο φως για αγορά ομολόγων από εταιρείες που πρόσφατα υποβαθμίστηκαν σε «σκουπίδια» (junk). Ολες αυτές οι κινήσεις θα έδιναν ώθηση στην οικονομία της Ευρωζώνης και θα προσέφεραν μία ευκολότερη διέξοδο από την κρίση.

Στην περίπτωση που η ΕΚΤ κρατήσει ήπια στάση ή αποφασίσει να καθυστερήσει την ανακοίνωση των μέτρων, αναμένεται πως θα δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση στις ευρωπαϊκές αγορές. «Θα ήταν αρκετά βλακώδες από μέρους τους εάν αποφασίσουν να καθυστερήσουν, τη στιγμή που έχουν τις προβλέψεις και αναγνωρίζουν τους κινδύνους», σχολίασε χαρακτηριστικά στο Bloomberg o Μάρχελ Αλεξάντροβιτς, οικονομολόγος της Jefferies. «Εάν δεν υπάρξει αύξηση στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, τότε θα πρόκειται ουσιαστικά για ένα πισωγύρισμα για το μπλοκ», δήλωσε στο Bloomberg η Πούτζα Κούμρα, υψηλόβαθμο στέλεχος της TD Bank.

Βέβαια, η ΕΚΤ έχει βάσιμους λόγους να καθυστερήσει την ανακοίνωση επιπλέον μέτρων. Θα μπορούσε να περιμένει μέχρι τη συνεδρίαση του Ιουλίου ή του Σεπτεμβρίου, ώστε να διαπιστώσει εάν πράγματι το πρόγραμμα είναι ανεπαρκές. Θα εξαρτηθεί εν μέρει από την επιτυχία της επανεκκίνησης των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Επίσης, θα μπορούσε να περιμένει τις εξελίξεις σχετικά με το κοινό Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. αξίας 750 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή