ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 120,9% του ΑΕΠ θα «σκαρφαλώσει» φέτος το γαλλικό χρέος

sto-120-9-toy-aep-tha-skarfalosei-fetos-to-galliko-chreos-2381776

Διόγκωση του χρέους της γαλλικής οικονομίας «δείχνει» η τελευταία αναθεώρηση του προϋπολογισμού, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί την ερχόμενη Τετάρτη. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, το χρέος θα «σκαρφαλώσει» στο 120,9% του ΑΕΠ φέτος, λόγω και της ρευστότητας που έχει χορηγήσει η κυβέρνηση προκειμένου να αμβλύνει τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει η πανδημία στο σύνολο της οικονομίας της. Σημειώνεται ότι η γαλλική κυβέρνηση είχε τοποθετήσει τον περασμένο Απρίλιο τον πήχυ του χρέους στο 115% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του Reuters, η καταναλωτική δαπάνη αναμένεται να μειωθεί έως και περίπου 10% φέτος, καθώς τα νοικοκυριά, για προληπτικούς λόγους, εκτιμάται ότι θα αποταμιεύσουν περίπου 100 δισ. ευρώ. Επίσης, ο προϋπολογισμός ενσωματώνει και δαπάνες ύψους 40 δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρηματικών σχεδίων που αφορούν τη βιομηχανία, με έμφαση στον τουρισμό, στην αυτοκινητοβιομηχανία, στην αεροναυπηγική, αλλά και στον τεχνολογικό κλάδο. Η στήριξη αυτή θα λάβει τη μορφή δανείων, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα και άμεσης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μιλώντας χθες στο τηλεοπτικό κανάλι France 2, ο υπουργός αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό, Ζεράλ Νταρμανέν, δήλωσε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Γαλλίας θα αυξηθεί φέτος στο 11,4% εξαιτίας της αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση ώστε να μειώσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. «Χρεωνόμαστε ολοένα περισσότερο, επειδή επιλέξαμε να διασώσουμε την οικονομίας μας. Με προβλεπόμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 11%, θα έχουμε δημοσιονομικό έλλειμμα 11,4%». Ο ίδιος, ωστόσο, υπενθύμισε ότι «το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας δεν είχε φθάσει ποτέ σε αυτά τα επίπεδα». Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ επεσήμανε ότι το οικονομικό σοκ που έχει υποστεί η εγχώρια οικονομία είναι εξαιρετικά σφοδρό, δηλώνοντας ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 11%, συγκριτικά με 8% που ήταν η αρχική εκτίμηση.