Αντοχή επέδειξαν οι αναδυόμενες αγορές

Αντοχή επέδειξαν οι αναδυόμενες αγορές

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

T ο 2001 ήταν η χειρότερη χρονιά για τους επενδυτές στις αναδυόμενες αγορές μετά τη χρηματοοικονομική κρίση της Ρωσίας, το 1998. Το πάγωμα εξυπηρέτησης εξωτερικού χρέους 155 δισ. δολαρίων από την Αργεντινή -το μεγαλύτερο στα χρονικά μορατόριουμ εξυπηρέτησης ομολόγων του Δημοσίου σε δολάρια- σημαίνει, βάσει των αποδόσεων των δεικτών ομολόγων αναδυόμενων αγορών της JP Morgan, ότι το χρέος των αναδυόμενων αγορών ως κατηγορία ενεργητικού ολοκλήρωσε τη χρονιά αμετάβλητο.

Αν, ωστόσο, λάβουμε υπ’ όψιν ότι αποφεύχθηκε το «φαινόμενο ντόμινο» και το χρέος των άλλων χωρών είχε ισχυρές επιδόσεις, το 2001 ήταν ένα από τα καλύτερα έτη για τις αναδυόμενες αγορές. Οπως σημειώνει η JP Morgan, οι περισσότερες αναδυόμενες αγορές παρουσίασαν αποδόσεις της τάξης του 20%. Ακόμα και η Τουρκία, που αντιμετώπισε σοβαρά χρηματοοικονομικά προβλήματα, απέδωσε 22% στους επενδυτές. Κάτι σημαντικό, αν το συγκρίνουμε με τις αποδόσεις της τάξης του 6% του δείκτη υψηλής απόδοσης της JP Μorgaγια τις ΗΠΑ, του 5% των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου και των απωλειών της τάξης του 21% του Nasdaq.

H συνολική απώλεια της Αργεντινής, που ανήλθε σχεδόν στο 60% για το σύνολο του έτους, αντισταθμίσθηκε από το συνεχιζόμενο ράλι της Ρωσίας, που αποτέλεσε την αναδυόμενη αγορά με τις καλύτερες επιδόσεις για τρίτο συναπτό έτος. Τα ρωσικά ομόλογα απέδωσαν στους επενδυτές σχεδόν 52%. Μόνο η Ουκρανία είχε καλύτερες επιδόσεις. Παρότι η Αργεντινή ολοκλήρωσε το έτος με ταραχές και κήρυξη μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση του χρέους της, η επίδρασή της στις άλλες αναδυόμενες αγορές υπήρξε αμελητέα. Πολλοί επενδυτές που πώλησαν αργεντίνικα ομόλογα αναζήτησαν καταφύγιο σε ομόλογα της Ρωσίας και της Βραζιλίας.

«Το σοκ και η δανειακή μόχλευση είναι δυο μηχανισμοί που προκαλούν φαινόμενα ντόμινο. Ομως οι εξελίξεις στην Αργεντινή δεν αιφνιδίασαν και το επίπεδο της δανειακής μόχλευσης στις αναδυόμενες αγορές είναι πολύ χαμηλό», υποστηρίζουν κάποιοι αναλυτές. Σύμφωνα με έρευνα της JP Morgan, το 81% των επενδυτών, που διαχειρίζονται χρέος αναδυόμενων αγορών το οποίο εκτιμάται στα 133 δισ. δολάρια, είχαν χαμηλή στάθμιση στην Αργεντινή. H στάθμιση της Αργεντινής στον EMBI+ της JP Morgan, δείκτη που παρακολουθείται από κεφάλαια αξίας τουλάχιστον 33 δισ. δολαρίων, έπεσε από 20%, πριν από έξι μήνες, στο 3,6%, στα τέλη του έτους. Την ίδια στιγμή, οι διαρθρωτικές αλλαγές στην επενδυτική βάση των αναδυόμενων αγορών σημαίνουν ότι τα επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) που κυριαρχούσαν στην αγορά πριν από τρία χρόνια έφθασαν πέρυσι ν’ αντιστοιχούν σε λιγότερο του 20% των επενδυτών, ενώ οι επενδυτές σε τίτλους υψηλής απόδοσης αντιστοιχούν στο 25% της αγοράς, σύμφωνα με τη JP Μorgan.

Παρ’ όλα αυτά, η ποσότητα των χρημάτων που τοποθετήθηκαν σε αναδυόμενες αγορές συνέχισε να μειώνεται, παρότι κάποιες εισροές σημειώθηκαν τον Νοέμβριο. Τα χαμηλά επιτόκια στις ανεπτυγμένες χώρες ίσως οδηγήσουν περισσότερους επενδυτές στις αναδυόμενες αγορές, κάτι τέτοιο όμως είναι απίθανο να αλλοιώσει τη συνολική δυναμική.

Κοιτάζοντας μπροστά, η Ρωσία προορίζεται να παρουσιάσει άλλο ένα έτος ρεκόρ, όπως εκτιμά η JP Morgan. H διαφορά απόδοσης ανάμεσα στα διεθνή ομόλογα της χώρας και τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου μειώθηκε κατά 500 μονάδες βάσης το περασμένο έτος και οι αναλυτές θεωρούν ότι φέτος μπορεί να μειωθεί ακόμα περισσότερο, ίσως κατά επιπλέον 200 μονάδες βάσης, αποφέροντας αποδόσεις της τάξης του 20%. «H Ρωσία βαίνει ικανοποιητικά και θα συνεχίσει να βελτιώνεται», υποστηρίζουν διαχειριστές κεφαλαίων της Rothschild Asset Management. Πολλά, βέβαια, εξαρτώνται από την τιμή του πετρελαίου και τις ανάγκες δανεισμού της Ρωσίας.

Μεγαλύτερη αβεβαιότητα επικρατεί σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η οποία διαπραγματεύεται στα ίδια επίπεδα με τη Ρωσία. Τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια της χώρας βρίσκονται στα επίπεδα του 50-60% και η εγχώρια εμπιστοσύνη επιστρέφει, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα αποκατασταθεί. «H Τουρκία το 2002 είτε θα σημειώσει μεγάλη επιτυχία όπως η Ρωσία κατά την περίοδο 1999-2000, είτε θ’ αποτελέσει άλλο ένα παράδειγμα χώρας η οποία λαμβάνει σημαντική στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το μόνο που κατορθώνει είναι να επιδεινώσει την αξιοπιστία της, όπως η Αργεντινή την περίοδο 2000-2001», προειδοποιεί η έρευνα της JP Μorgan.

Ωστόσο, τη μεγαλύτερη ανησυχία για τους ερχόμενους μήνες εγείρει η Βραζιλία. H χώρα προς το παρόν κατόρθωσε να διαφύγει της επίδρασης της Αργεντινής. Ωστόσο, στις 860 μονάδες βάσης πάνω από τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου, είναι μια από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής με τις υψηλότερες διαφορές απόδοσης. H προοπτική υποτίμησης στην Αργεντινή θα μπορούσε να επιδράσει αρνητικά στη Βραζιλία και οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές μπορούν να συμβάλουν με τον τρόπο τους στην αστάθεια. Ωστόσο, αν η χώρα αντισταθεί στις πιέσεις που δέχεται από την Αργεντινή, θα μπορούσε να γίνει η αγορά με τις καλύτερες επιδόσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT