Ολλανδία: Δάνεια αντί διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ολλανδία: Δάνεια αντί διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τις ενστάσεις της στο σχέδιο ανάκαμψης Next Generation EU που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε εκ νέου σήμερα η ολλανδική κυβέρνηση, λίγο πριν την έναρξη της τηλε-συνεδρίασης του Ecofin στην οποία η πρόταση αυτή θα ήταν το κύριο θέμα στην ημερήσια διάταξη.

Η κυβέρνηση Ρούτε έστειλε στο κοινοβούλιο της χώρας την εκτίμησή της για το Next Generation EU – το τετραετές σχέδιο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συνοδεύει την πρότασή για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-7. Στο έγγραφο, η κυβέρνηση Ρούτε δίνει έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να συνδεθεί η ανάκαμψη της Ε.Ε. με την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Η βάση για τις μεταρρυθμίσεις αυτές, σύμφωνα με την Χάγη, μπορεί να είναι οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Το μέγεθος και η κατανομή των πόρων του Next Generation EU «πρέπει να βασίζονται στον πραγματικό αντίκτυπο της κρίσης του κορωνοϊού», αναφέρεται στο έγγραφο (η Ολλανδία είναι μία από τις χώρες που ενίσταται στα τρία κριτήρια κατανομής που έχει προτείνει η Κομισιόν: το ΑΕΠ των χωρών, το ΑΕΠ κατά κεφαλή και τη μέση ανεργία μεταξύ 2015-9). Η Ολλανδία επαναλαμβάνει ότι στηρίζει την ιδέα των δανείων που θα χρηματοδοτηθούν από δάνεια (αντί των επιχορηγήσεων) και δηλώνει σκεπτικισμό απέναντι στην πρόταση αύξησης της οροφής των Ιδίων Πόρων του ΠΔΠ (που θα επιτρέψει στην Επιτροπή να δανειστεί σε μεγάλη κλίμακα από τις αγορές). Επιμένει, επίσης, σε όριο 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της Ε.Ε. για το ΠΔΠ (η πάγια θέση των «φειδωλών 4», των οποίων η Ολλανδία είναι ο άτυπος ηγέτης).

Η Δανία, αντιθέτως, ένα ακόμα μέλος των «φειδωλών»,  σηματοδότησε την πρόθεσή της για την εξεύρεση συμβιβασμού. Χθες το βράδυ κατέθεσε νέα πρόταση για το ΠΔΠ και το σχέδιο ανάκαμψης (εκκρεμεί η έγκριση του δανέζικου κοινοβουλίου) στην οποία αποκλίνει από την κοινή θέση των «4» για περιορισμό των πόρων του κοινοτικού προϋπολογισμού στο 1% του ΑΕΕ της Ε.Ε. Η νέα θέση της Κοπεγχάγης στοχεύει οι πόροι του ΠΔΠ να κρατηθούν όσο πιο κοντά γίνεται στα 1,05 τρισ. ευρώ σε βάθος επταετίας (η πρόταση του Σαρλ Μισέλ τον Φεβρουάριο έφτανε τα 1,094 τρισ. ευρώ ή 1,074% του ευρωπαϊκού ΑΕΕ). Επιπλέον, οι Δανοί πλέον επιδιώκουν τον «περιορισμό» των επιχορηγήσεων, ενώ στο έγγραφο που περιέγραφε τις κοινές θέσεις των «φειδωλών» προ δύο εβδομάδων γινόταν αναφορά μόνο σε δάνεια προς τα κράτη-μέλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή