Εκτός πορτογαλικής κυβέρνησης ο Μάριο Σεντένο

Εκτός πορτογαλικής κυβέρνησης ο Μάριο Σεντένο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από μία περίοδο εντάσεων με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, ο Μάριο Σεντένο, υπουργός Οικονομικών της χώρας και πρόεδρος του Eurogroup, υπέβαλε χθες την παραίτησή του από την πορτογαλική κυβέρνηση. Αυτό βέβαια σημαίνει αλλαγή σκυτάλης και στην προεδρία του Eurogroup, όπου ήδη ορίστηκε ειδική συνεδρίαση για την επιλογή του διαδόχου του.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο Ζοάο Λεάο, υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τον προϋπολογισμό της Πορτογαλίας, θα αναλάβει τα καθήκοντα του Σεντένο στο υπουργείο Οικονομικών στις 15 Ιουνίου. Οσον αφορά το Eurogroup, ο Σεντένο θα ηγηθεί κανονικά της αυριανής συνεδρίασης και ο διάδοχός του πρόκειται να επιλεγεί στις 9 Ιουλίου. Η θητεία του Σεντένο θα λήξει επίσημα στις 13 Ιουλίου. Στην κορυφή της λίστας, μεταξύ των πιθανών διαδόχων του, βρίσκονται ήδη η Νάντια Καλβίνο, υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, καθώς και ο Πιερ Γκραμέγκνα, υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.

Θεωρείται πως ο Μάριο Σεντένο κατάφερε να βάλει τέλος στις μακρόχρονες πολιτικές λιτότητας στην Πορτογαλία, μειώνοντας παράλληλα το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας μετά την ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική κρίση. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, οι πολιτικές που εφάρμοσε ο Σεντένο θα παραμείνουν εν ισχύι και μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση. «Η ζωή κάνει κύκλους και θέλω να εκφράσω δημοσίως πως κατανοώ και σέβομαι ότι ο Μάριο Σεντένο θέλει να ανοίξει έναν νέο κύκλο στη ζωή του», σχολίασε χθες ο Αντόνιο Κόστα, μολονότι δεν ανακοινώθηκε ο λόγος παραίτησης του Σεντένο.

Βέβαια, είναι γνωστό πως οι σχέσεις των δύο ανδρών ήταν τεταμένες και μάλιστα είχαν εκτραχυνθεί περαιτέρω το τελευταίο διάστημα. Από τον Μάρτιο υπήρχε λόγος για ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο οποίος ανεστάλη εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Στη συνέχεια, υπήρξε διαφωνία μεταξύ τους σχετικά με την τράπεζα Novo Banco, η οποία έλαβε κρατική στήριξη ύψους 850 εκατ. ευρώ, ενώ ο Αντόνιο Κόστα είχε υποσχεθεί πως δεν θα στηρίξει περαιτέρω την τράπεζα εκείνη την περίοδο. Οπως και ο ίδιος ο Κόστα είχε αφήσει να εννοηθεί σε παλαιότερες δηλώσεις του, η επόμενη κίνηση του Σεντένο θα είναι κατά πάσα πιθανότητα να αναλάβει την προεδρία της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας.

«Θα χρειαστεί να κάνουμε συζητήσεις τώρα για το μέλλον – δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε υποθέσεις» σχετικά με τον λόγο παραίτησης του Σεντένο, δήλωσε χθες χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς. «Ωστόσο, μπορώ να πω ότι η γερμανική κυβέρνηση και εγώ έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα», συμπλήρωσε ο Σολτς ενώπιον δημοσιογράφων, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή