Παραμένουν οι ενστάσεις εντός της Ε.Ε. για το σχέδιο ανάκαμψης

Παραμένουν οι ενστάσεις εντός της Ε.Ε. για το σχέδιο ανάκαμψης

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το σχέδιο ανάκαμψης Next Generation EU των 750 δισ. ευρώ, που παρουσίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξέφρασε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς. Σε δήλωσή του λίγο πριν από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Ecofin, o κ. Σολτς είπε χαρακτηριστικά: «Παρότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των χωρών, που δεν είναι μικρές, έχω την εντύπωση ότι όλοι έχουν τη βούληση να φτάσουμε σε συμφωνία εντός ενός σύντομου χρονικού διαστήματος».

Τις ενστάσεις της στο Next Generation EU δημοσιοποίησε εκ νέου χθες η Ολλανδία. Σε επιστολή που απέστειλε η κυβέρνηση Ρούτε προς το ολλανδικό κοινοβούλιο σημειώνει ότι το μέγεθος και η κατανομή των πόρων του Next Generation EU «πρέπει να βασίζονται στον πραγματικό αντίκτυπο της κρίσης του κορωνοϊού» (η Ολλανδία είναι μία από τις χώρες που ενίσταται στα τρία κριτήρια κατανομής που έχει προτείνει η Κομισιόν: το ΑΕΠ των χωρών, το ΑΕΠ κατά κεφαλήν και τη μέση ανεργία μεταξύ 2015-2019).

Η Ολλανδία επαναλαμβάνει ότι στηρίζει την ιδέα των δανείων αντί των επιχορηγήσεων και δηλώνει σκεπτικισμό απέναντι στην πρόταση αύξησης της οροφής των ιδίων πόρων του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (που θα επιτρέψει στην Επιτροπή να δανειστεί σε μεγάλη κλίμακα από τις αγορές).

Μάλιστα, στο ζήτημα της χρηματοδότησης του σχεδίου σημειώνει ότι η πρόταση της Κομισιόν «απέχει πολύ» από τις ολλανδικές θέσεις. Επιμένει, επίσης, σε όριο 1% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της Ε.Ε. για το ΠΔΠ (η πάγια θέση των «φειδωλών 4», των οποίων η Ολλανδία είναι ο άτυπος ηγέτης). Τέλος, η επιστολή δίνει έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να αποτελέσουν προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση – ειδικά αυτές που συνδέονται με την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Σε δηλώσεις του χθες ο Γκέρνοτ Μπλίμελ, υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, τόνισε ότι το μέγεθος του πακέτου πρέπει να περιοριστεί και να εξηγηθεί λεπτομερώς πώς θα γίνει η εξυπηρέτηση του νέου χρέους πριν η χώρα του δεχθεί να το υποστηρίξει. Ο κ. Μπλίμελ είπε ότι το σχέδιο της Επιτροπής «βασίζεται υπερβολικά σε επιχορηγήσεις» και δεν συνδέει επαρκώς τη χρηματοδότηση με συγκεκριμένους όρους. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι υπουργοί Οικονομικών των «4» (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία) είχαν τηλεδιάσκεψη χθες με τον Γερμανό ομόλογό τους με θέμα το Next Generation EU, στην οποία ο κ. Σολτς είδε «πολύ εποικοδομητικά σήματα».

Την περασμένη εβδομάδα, η Φινλανδία έθεσε τις δικές της κόκκινες γραμμές για το σχέδιο ανάκαμψης. Η κυβέρνηση συνασπισμού της σκανδιναβικής χώρας ζήτησε κι αυτή να συρρικνωθεί το πακέτο, να αυξηθεί το ποσοστό των δανείων και να γίνει η αποπληρωμή ταχύτερα από τα 30 έτη. Πάντως, η Δανία σηματοδότησε την πρόθεσή της για την εξεύρεση συμβιβασμού. Κατέθεσε νέα πρόταση για το ΠΔΠ και το σχέδιο ανάκαμψης, στην οποία αποκλίνει από την κοινή θέση των «4» για περιορισμό των πόρων του κοινοτικού προϋπολογισμού στο 1% του ΑΕΕ της Ε.Ε. Η νέα θέση της Κοπεγχάγης είναι οι πόροι του ΠΔΠ να κρατηθούν όσο πιο κοντά γίνεται στο 1,05 τρισ. ευρώ σε βάθος επταετίας. Επιπλέον, οι Δανοί πλέον επιδιώκουν τον «περιορισμό» των επιχορηγήσεων, ενώ στο έγγραφο που περιέγραφε τις κοινές θέσεις των «φειδωλών» προ δύο εβδομάδων γινόταν αναφορά μόνο σε δάνεια προς τα κράτη-μέλη. Την ίδια σιωπηλή μετακίνηση σηματοδότησε εμμέσως με τις δηλώσεις του και ο κ. Μπλίμελ.

Το ιδανικό σενάριο σε αυτή τη φάση είναι να υπάρξει συμφωνία σε Σύνοδο Κορυφής με φυσική παρουσία, με πιο πιθανές ημερομηνίες τις 9-10 Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή